Zijn hele leven lang speelde Bart Spierings in de top van het Nederlands jeugdvoetbal. Op zijn 9e verruilt hij zijn amateurclub voor TOP Oss. Dit gaat hem dusdanig goed af dat hij een paar jaar later een stapje hogerop maakt naar NEC Nijmegen. De rest van zijn jeugd speelt  Spierings voor deze club en bereikt hij zelfs het Nederlands elftal onder de 17 jaar. Ook zijn eigen club beloonde hem voor zijn prestaties en bood Spierings zijn eerste profcontract aan. Deze heeft hij inmiddels uitgediend en vanaf volgend seizoen doet Bart een stap terug in de voetbalpiramide.

Jarenlang speelde Spierings met en tegen ‘s werelds beste voetballers uit zijn leeftijdscategorie en hierin bereikte hij zelf dus ook de top. Het Nederlands elftal onder de 17 jaar, de titel in de Eredivisie voor junioren en de bekerfinale tegen de aartsrivaal Vitesse waren de hoogtepunten van zijn carrière. Een carrière waar Spierings na dit seizoen een punt achter  zet.

“Dat is natuurlijk geen makkelijke keuze geweest, maar op dit moment wel de juiste.” Zijn gehele leven lang moest  Spierings namelijk veel zaken laten op de weg naar de top. Denk aan kinderfeestjes die hij moest overslaan op de basisschool,  niet naar dezelfde basisschool kunnen als zijn vrienden en ook vele stapavonden toen hij wat ouder werd.  School en studie ging echter nooit ten koste van zijn sportprestaties. “Bij NEC wordt ook erg veel waarde gehecht aan je schoolprestaties, dus dit is er nooit aan onderdoor gegaan.” Binnen zes jaar rondde Bart het VWO af waarna een studie bedrijfskunde volgde aan de Radboud Universiteit. “Een vervolgstap waar ik niet lang over na heb moeten denken.”

De studie ging niet altijd van een leien dakje. De combinatie van topsport en studie was onwijs zwaar doordat het planmatig bijna onmogelijk was. “In de drukste weken van het jaar was ik alsnog maar twee dagen op school, dus ik moest erg veel thuis doen.” Toch gaat het Spierings lukken dit jaar zijn propedeuse te halen mede dankzij een aangepast programma waarin er nauw werd samengewerkt tussen de universiteit en zijn club. “Nog een vak en een project te gaan, als deze lukken heb ik mijn propedeuse binnen.”

Terwijl het dus goed gaat met zijn maatschappelijke carrière doet Spierings na dit jaar een stap terug op sportief vlak. Hij verlaat het profvoetbal voor een club uit de top van het amateurvoetbal. “Volgend jaar een nieuwe stap naar Oss’20. Dat is een mooie 3edivisie club en dus voor mij ook een prima niveau, alleen het is dus wel een stapje terug. ”Hierdoor hoeft hij minder te trainen en kan hij zijn pijlen gaan richten op een maatschappelijke carrière. Wat dit precies gaat worden daar is Bart nog niet over uit. “Na jarenlang gesport te hebben moet ik mezelf nu gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Dat is nieuw voor me, maar wel echt een leuke uitdaging.”

Het feit dat het op maatschappelijk vlak goed ging heeft volgens Bart wel invloed gehad op zijn keuze om zijn leven als profvoetballer op te geven. “Het heeft misschien wel invloed op elkaar. Ik heb bijvoorbeeld nu niet echt gekeken naar andere profclubs, dat ik een goede studie heb kan hier dus inderdaad mee te maken hebben.”