De liefde anno 2019, een grenzeloos landschap waarin sociale media, nieuwe opvattingen over vrijheid en grotere mogelijkheden tot contact domineren. Maar is de liefde wel echt zo grenzeloos? Of zorgen juist deze ontwikkelingen ervoor dat de liefde minder goed functioneert dan vroeger? Carla Ketelaar, liefdesexpert van www.laatsteliefde.nl, neemt ons mee van profiel tot match en van flirten tot echte liefde in 2019. 

“Het woord dat deze tijd het beste omschrijft is ‘laagdrempelig’. Connecties leggen, onderhouden en flirten is makkelijker dan ooit tevoren door de opkomst van dating apps en sociale media. Dat is heel mooi maar er gaan ook veel dingen mis.”

“Om te beginnen bij hoe mensen zich online profileren. De vrouwen die in mijn praktijk komen hebben vaak op hun profiel een bio geschreven over zichzelf die niet aansluit of juist de verkeerde informatie weggeeft. Zo zeggen ze bijvoorbeeld heel verzorgend te zijn. Automatisch trekt jouw profiel dan mannen aan die graag lekker vertroeteld willen worden, terwijl een verzorgend innerlijk zeker niet betekent dat je zo’n man zoekt. Daarbij vertellen vrouwen vaak al veel te direct dat zij willen samenwonen, kinderen willen, noem maar op. Dat schrikt af. Vrouwen kunnen wat betreft hun online profilering dus nog veel leren op het gebied van de informatie die zij geven.”

“Bij mannen is dit een heel ander verhaal. Waar de vrouwen vaak nog wel mensen voor zich weten te winnen met een mooie foto, gaat dit bij mannen vaak helemaal mis. Iemand kan nog zo’n vlotte vent zijn in het dagelijkse leven, vaak geeft de profielfoto dit helemaal niet weer en komt zo’n man niet tot zijn recht. Dat is moeilijk om te veranderen, maar zo worden door vrouwen die ik in mijn praktijk krijg vaak veel mannen al afgekeurd terwijl het waarschijnlijk heel goed had geklikt. Wat ik dan ook vaak aanraad om te doen is om eens een post-itbriefje te plakken op het beeldscherm van hun computer wanneer zij op datingsites zitten, op de plek waar de foto zit. Zo kunnen zij eerst eens goed lezen met wat voor persoon zij te maken hebben en de eerste selectie daarop maken. De vleeskeuring kan daarna plaatsvinden.”

“Als er eenmaal een match plaatsvindt wordt er vaak voorafgaand aan een persoonlijke ontmoeting onwijs veel gepraat op internet. Velen whatsappen eerst voor de ontmoeting om elkaar te leren kennen. Maar het punt is: zo bouw je nooit een echte connectie op. Je leert elkaar niet kennen op deze manier, maar keurt iemand vaak af op kleine dingen, terwijl een klik er in het echt wel degelijk zou kunnen zijn. Veel potentiële connecties worden al kapot geappt voordat ze tot stand kunnen komen.”

“Natuurlijk heeft dit appen ook een positieve kant. Het is makkelijker om contact te leggen. Laagdrempeliger. Voor mensen die het spannend vinden is dit de ultieme uitkomst om te flirten. Maar toch wil ik zeggen: offline leer je iemand op zo’n ander niveau kennen. Dat zegt toch veel meer.”

“Offline zijn we toch niet echt meer zo vaardig als we ooit waren. Door sociale media durven we in het echt soms heel veel dingen niet meer te zeggen. Daarbij oordelen we heel snel. Doordat er online zoveel keuze is, liggen onze eisen heel hoog. We willen direct die klik voelen en vlinders hebben. Vaak hoor ik ook van mensen na een date: dit wordt niks, ik voelde die vlinders niet. Dan denk ik: kom op! Een connectie opbouwen kost tijd!”

“Vaak hebben we ook dat idee: de liefde moet je meteen pakken, meeslepend zijn en zo bijzonder zijn als in boeken, films en op internet. Maar de waarheid blijft: de liefde is vaak gewoon hard werken en niet iedere dag is even leuk. Je moet dat eigenlijk ook niet verwachten van een relatie, dat het je leven zal opvullen. Het moet een aanvulling zijn, maar ook zonder moet jij gelukkig zijn met je leven.”

“In welke vorm je die liefde wil toelaten is ondergeschikt. Veel mensen weten al van tevoren: ik wil samenwonen, ik wil trouwen, ik wil jong kinderen. Of juist andersom: ik wil liever niet samenwonen en een tijd latten. Eigenlijk is dat een vrij egoïstisch iets om te zeggen, je bepaalt namelijk voor twee personen al hoe het leven samen eruit moet gaan zien, voordat je elkaar überhaupt hebt ontmoet. Ik zeg daarom ook altijd: die vorm komt vanzelf. Als je echt een connectie met iemand hebt, dan komt dat vanzelf. Velen komen er juist met de juiste partner achter dat ze eigenlijk best graag willen samenwonen, terwijl ze dat gevoel eerder nooit hadden. Dat is de connectie die je eigenlijk wil, degene die je overkomt.”

Voor meer opvattingen over de liefde en meer, luister naar onze podcast ‘Grenzeloze Liefde’ met onder andere Carla Ketelaar aan het woord.