Angsten, iedereen kampt ermee. Bewust of onbewust. En de een in ergere mate dan de ander. Spinnen, achtbanen of iets heftigs als de dood. Je ontkomt er niet aan. Sommige mensen zijn bang om zich te binden aan een omgeving. De vierentwintigjarige Jeroen heeft hier sinds een aantal jaren ook last van.

Agorafobie is de angst om een vertrouwde omgeving te verlaten. Maar wat nou als je meerdere vertrouwde omgevingen hebt en angstig wordt als je te lang op een van die plekken bent? Jeroen, hoe zit dit bij jou?
Ik woon momenteel bij mijn ouders in Zandvoort en vertrek binnenkort weer naar Oostenrijk om daar het hele zomerseizoen te werken. Meestal voel ik me hartstikke fijn hier aan het strand in Noord-Holland, maar als ik hier langer dan ongeveer drie maanden zit, móet ik weg. Ik voel me niet meer prettig en heb nieuwe omgevingselementen nodig. Ik ben daarom ook wel echt heel blij dat ik over een paar dagen weer naar de bergen ga.

Je bent in Nederland geboren. Hoe is die liefde voor de Oostenrijkse bergen ontstaan?
Vroeger ging ik al vaak met mijn ouders op wintersport in Oostenrijk. Ik droomde er toen al van om skileraar te worden. Vier jaar geleden heb ik die droom verwezenlijkt en ben ik helemaal verliefd geworden op de Alpen. Niet alleen de natuur en de omgeving, maar ook de mensen en de mentaliteit die iedereen daar heeft geeft me een fijn gevoel. Een gevoel van thuis. Elke keer wanneer ik daar weer ben denk ik: Heerlijk, ik ben weer thuis!

Je zei net dat je je na ongeveer drie maanden op dezelfde onprettig gaat voelen. Heb je enig idee hoe dit komende periode gaat zijn?
Ik blijf nu weer ongeveer drie maanden in Oostenrijk. Ook om de reden dat er daarna geen werk meer is, maar voornamelijk omdat ik niet langer goed in mijn vel zit als ik daar langer blijf. Ik ga me angstig en ongemakkelijk voelen. Ik weet niet meer goed wat ik moet doen en dat frustreert me. En dat terwijl het voor mij wel een van de mooiste plekken op aarde is.

Wat maakt dan toch dat je hier na enige tijd weer weg wil/ moet?
Na enige tijd heb ik gewoon weer behoefte aan andere mensen om mee heen. Ik wil mijn ouders en vrienden weer zien. Voornamelijk omdat ik zeker wil weten dat het goed met ze gaat. Als ik te lang weg ben, ben ik bang dat hen iets overkomt. Ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als ik op zo’n moment niet in hun omgeving ben.

Hoe belangrijk is het hebben van een vast thuis voor het creëren van een eigen identiteit volgens jou?
Je omgeving bepaalt uiteraard voor een groot deel wie jij bent, dus als je net als ik regelmatig op verschillende plekken bent, creëer je ook verschillende identiteiten denk ik. Die angst en onzekerheid over wie ik nou eigenlijk ben heb ik lang gehad. Maar de laatste tijd probeer ik wel gewoon te accepteren dat het niet erg is om verschillende identiteiten te hebben. Iedereen heeft meerdere kanten en dat is naar mijn mening iets positiefs.