Bij de Bio Basis – de naam zegt het al – staan biologische producten centraal. De Bio Basis werkt samen met lokale producenten, het groente en fruit komt van telers binnen een straal van 35 kilometer van Zeist. Daarnaast verkopen ze er diervriendelijk vlees en zuivel, en brood zonder toevoegingen. Maar, de Bio Basis is meer dan alleen een winkel. Je kan er ook aanschuiven voor een gezellig kopje thee of een stukje taart. En, als je de vele 5-sterren recensies op Facebook moet geloven, is deze taart het meer dan waard.

V

De Bio Basis ligt centraal, maar op een plek waar je niet zomaar tegenaan loopt. Maar, mocht je speciaal op zoek zijn of stuit je op het bord dat je vertelt waar de Bio Basis zit, is het de moeite zeker waard even het steegje in te lopen. Hier in het steegje verandert de sfeer al, van de ietwat saaie winkelstraat naar een gezellig straatje. In de steeg hangen vlaggetjes, er staat een kleurrijke graffiti tekening op de muur en voor de winkel staan leuke tafeltjes.

Als je de Bio Basis binnenstapt, is die zelfde sfeer ook te merken. Voor het raam hangen zelfgebreide slingers en op de verschillende soorten en kleuren tafels staan wat kleine bloemetjes in een vaasje en een origami zwaantje met een leuk printje. Aan deze tafels zijn ook de stoelen in allerlei soorten en kleuren. Tegenover de tafels staat een piano waar wat pompoenen op liggen, die het herfstachtige gevoel door het weer buiten bevestigen. Achter de piano is een gordijntje en door het kiertje van het gordijn zijn er verschillende groentes al te zien.

Achter de toonbank staat de eigenaresse en de eigenaar zit aan een tafel, verder is het nog rustig en zijn de drie tafels die in de winkel staan, leeg. Ze lachen, wat de sfeer in de winkel nog wat meer relaxed maakt. “Ik had het er vorige keer ook met iemand over, toen stond ik hier in een fleecetrui. Wat maakt mij het uit hoe ik hier eruit zie? Het is hier niet zo jasje dasje. Wij doen het op onze eigen manier,” zegt Evrim, de eigenaresse.

Evrim maakt thee en de eigenaar, Igor, loopt wat rond in de winkel. “We kunnen helemaal niet weten wanneer het druk is. Soms is het heel erg druk en andere momenten zijn als dit. Als er mensen komen, zit het hier ook al snel vol.” Even later stappen er twee vrouwen binnen. Ze komen apart van elkaar maar binnen blijkt het toevallig dat ze elkaar wel kennen. Ze knuffelen en spreken dan af om nog even wat te blijven drinken samen. Evrim lacht wat met ze, neemt de bestelling op en brengt ze even later een taartje naar hun tafel. Na een tijdje komt er nog een vrouw binnen en neemt plaats aan een tafel. En zo zit de Bio Basis, inderdaad, in korte tijd snel vol.