maandag, december 16, 2019
Home Binnenland Een wandeling door de Allegro-tuin

Een wandeling door de Allegro-tuin

146

Hanna van den Dool vertelt over de Allegro-tuin. Deze tuin ligt midden in het centrum en is een initiatief van stichting Beter Zeist, waar Van den Dool secretaris van is. Ze geeft een rondleiding door de Allegro-tuin en vertelt alles over dit bijzondere project, voortgekomen uit het harde werk van vrijwilligers.

DSC_0847

Het hondenveldje. Foto: Rozemarijn Schuurs
Foto: Rozemarijn Schuurs

De tuin ligt naast eetcafé Pandarve en tegenover het Belcour. “Hiervoor was de Allegro-tuin een braakliggend terrein waarvoor plannen voor hoogbouw bestonden. Toen zijn mensen in het geweer gekomen en is stichting Beter Zeist opgericht door Egbert Visscher en Wil Nuijen. Ik ben er later bijgekomen met wat andere mensen.” vertelt Van den Dool. In 2014 lag het terrein nog steeds braak. “Op dat moment hebben Wil en ik samen met Anton en Robert, ook van het bestuur, besloten iets met het terrein te gaan doen.” Van den Dool loopt richting de achterkant van de tuin. “We hebben gevraagd aan de buurtbewoners wat zij graag wilden. Zij gaven aan dat ze bijvoorbeeld graag een veldje voor de honden wilden. Om dit veldje te kunnen omheinen hebben we wilgentenen gekregen van de knotploeg en daarmee dit hekje gemaakt. Dat was eigenlijk het begin van de Allegro-tuin.” Behalve het hondenveldje bestaat de tuin nu uit verschillende rustplekken, boompjes, vogelhuisjes, een vijver en een paar kinderspeelplekken. Van den Dool wijst naar een bankje in het hondenveldje. “Dat bankje was ook een gift, dat hebben wij van een bewoner gekregen. Daarna zijn er nog veel meer giften gekomen, waaronder erg veel planten. Gelukkig maar, want we zijn allemaal vrijwilligers en veel budget is er dus niet.”

DSC_0858

Het schaakspel. Foto: Rozemarijn Schuurs

Toen het idee voor de Allegro-tuin net was ontstaan, was het niet moeilijk vrijwilligers binnen te halen. “Een aantal mensen van de knotploeg zijn vrijwilliger bij ons geworden, zij vonden het leuk om te zien wat er gebeurde met de takken voor het hekje. Er kwamen ook mensen spontaan langs fietsen die zeiden: ‘Goh wat leuk, mag ik meedoen?’. Nu, drie jaar later, is het vooral onderhoud dat moet gebeuren, en is er een hechte groep van ongeveer tien vrijwilligers overgebleven. Bovendien krijgen we hulp van vrijwilligers die van de vrijwilligerscentrale komen. Nu is er bijvoorbeeld een meneer die beginnend dement is,en het heerlijk vindt om hier te werken – en zijn vrouw ook. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld in de WW of in de bijstand zitten en hier vrijwilligerswerk kunnen doen om toch een link met de samenleving te houden. Ik vind het heel goed dat we dat kunnen bieden. Daarnaast zijn er nog de asielzoekers, er zijn hier zeker twintig asielzoekers van het AZC actief geweest.”

Van den Dool heeft het over de asielzoekers van het AZC, Kamp Zeist, die ook weleens in de tuin komen werken. “Dat project heb ik zelf opgestart in 2016. Ik wilde graag iets doen om het leven voor asielzoekers in Nederland aangenamer te maken en de tuin bood daarvoor een goede  gelegenheid. Dit initiatief werd erg op prijs gesteld. Speciaal voor de asielzoekers zijn we een project gestart op de dinsdagmiddag. Ze kunnen dan hier naartoe komen om in de tuin te werken en andere Zeistenaren te ontmoeten. Tijdens de pauze krijgen ze aandacht en kunnen ze Nederlands oefenen. Ik vind het een belangrijk project en ik wil het ook nog verder uitbouwen. Vanaf maart gaan we weer beginnen.”

Maar naast dat er in de tuin gewerkt wordt, is het terrein ook de plek voor een aantal mooie activiteiten. Van den Dool neemt haar rugzak
af en zet hem op een tafeltje. Uit haar rugzak haalt ze een stapel documentatie met van alles en nog wat over de tuin. “We doen altijd mee met NL Doet, de jaarlijkse oproep van het Oranjefonds om een dagdeel vrijwilligerswerk te doen. En we houden hier markten: de kerstmarkt, de herfstmarkt en ook op koningsdag staat het hier vol met mensen.” Van den Dool laat enthousiast allerlei foto’s zien. “Kijk hoe leuk, dit is toen die vijver werd uitgegraven! Oh, en deze foto. Dit was een koolmeesje dat uit de boom gevallen was en dat Steffie weer de lucht in geholpen heeft.”

DSC_0857

De moestuinbakken. Foto: Rozemarijn Schuurs

Van den Dool stopt de documenten weer in haar tas en loopt naar de grote moestuinbakken voorin de tuin. “Het idee van deze moestuinbakken kwam van de kokkin van Pandarve, het eetcafé naast de Allegro-tuin. Zij wilde na haar pensioen graag een moestuin beginnen. Van haar komen ook de bakken, de grond hebben we zelf ingekocht. Er zijn nu een stuk of acht mensen die een moestuinbak hebben. Die helpen ook allemaal mee aan het algemene onderhoud van de tuin.” Behalve de moestuinbakken zijn er nog veel andere plekken in de tuin en over elk plekje heeft Van den Dool wel wat te vertellen. “Voor de kinderen zijn er speeltoestellen geplaatst, en is er een heuveltje. Ook is er een groot schaakspel op de grond.” We lopen het hoekje om, waar het terrein achter eetcafé Pandarve ook nog bij de tuin hoort. “Wij doen aan dit deel van de tuin niet zo veel. Maar daardoor is het echt een rustplek voor bijvoorbeeld egels en kikkers.”

We lopen weer terug naar het midden van de tuin. Ondanks dat het vriest en het echte onderhoud pas weer in maart begint, ziet alles er goed verzorgd uit. “Het seizoen is er niet naar, maar er zijn toch mensen die af en toe kijken of er wat bijgehouden kan worden. Ook worden de prullenbakken wekelijks geleegd en worden er wekelijks nieuwe zakjes bij het hondenveldje gehangen.” De takkenhut in het midden van de tuin is helaas niet meer zo mooi als eerst. “Dat komt deels doordat er wat aan vernield is, maar ook doordat hij gewoon een beetje ingestort is. Het is voor ons ook een leerproces: het hekwerk, die wilgentakken, dat blijft ook niet eeuwig goed.”

Van den Dool kijkt met trots naar de tuin. Het is duidelijk hoe enthousiast ze er over is. Toch is er altijd nog kans dat het terrein gebruikt gaat worden voor nieuwbouw. “We hadden van te voren niet gedacht dat het zo lang zou duren, want elke keer werd weer gezegd dat er gebouwd ging worden. Nu denk ik wel: eerst zien, dan geloven. En tot het zover is heeft Zeist een mooie tuin in het centrum.”

Hanna van den Dool houdt ook de website van Stichting Beter Zeist bij. Voor meer informatie over de Allegro-tuin is hier een link naar de website: Allegro-tuin