Wereldtop komt samen in de Hofstad voor veiligheid en klimaat

123
Foto: Pixabay

De Planetary Security Initiative (PSI) vindt 19 en 20 februari plaats in Den Haag. De PSI besteedt aandacht aan de risico’s op conflicten die klimaatverandering met zich meebrengt. Hoge ambtenaren van de NAVO, EU en hoge militaire functionarissen zijn aanwezig op de conferentie.

Het thema van dit jaar is #doable. De conferentie richt zich dit jaar op drie punten: contributie van land- en klimaatmaatregelen op vrede, ‘urban risks’ en stabiliteit, en geopolitiek van energietransitie. Er wordt onder andere aandacht besteed aan militaire antwoorden op klimaatverandering en de dreiging die kleine eilandstaten ondergaan als gevolg van de klimaatopwarming.

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Blok van Buitenlandse Zaken zullen aanwezig zijn op de conferentie. Na afloop zal er op donderdag 20 februari een debat plaatsvinden bij HagueTalks, waar een aantal sprekers hun inzichten en ervaring over hoe zij zich inzetten om klimaatveiligheid aanpakken zullen delen. Zo zal voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middeldorp zijn uitspraken over klimaatverandering en de dreiging die dit vormt voor de wereldvrede toelichten.

De PSI werd in 2015 voor het eerst georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tegenwoordig neemt een samenwerkingsverband van denktanks het voortouw. De Conferentie vindt plaats in het Mariott Hotel in Den Haag.