Twintigers en hoogopgeleiden grootste drinkers

77

Volgens het laatste rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over de leefstijl en gezondheid van Nederlanders, behoren jongeren tot de groep grootste drinkers. Ook blijkt uit de cijfers dat voornamelijk hoogopgeleiden graag het glas heffen. Vanwaar hebben ze zo’n dorst? Wij gingen op bezoek bij een studentenhuis in Wageningen om uit te zoeken wat er achter deze cijfers schuilt.

Een vijftal studenten ligt op zondag, eind van de middag, uitgeteld op de bank. Het is lekker warm in de algemene kamer en de laatste spriet zon valt door het hoge raam naar binnen. Eén van hen begint aan het zoveelste potje FIFA en wordt becommentarieerd door de rest van de groep. Op de salontafel staat een enkel groen-glazen flesje, halfleeg. De meesten houden het nog bij een frisje, want “aan bier moet ik echt nog even niet denken”. Na het avondeten, als de jongens weer wat in hun maag hebben, gaan er toch weer een aantal biertjes open.

21 glazen alcohol. Dat is hoeveel mannen per week moet drinken, willen ze zichzelf een overmatige drinker noemen. Voor vrouwen is dat 14 glazen per week. Maar liefst 12,4 procent van de mannen en 8,4 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar behoort tot de groep ‘overmatige drinkers’. Maar de meeste mensen weten wel dat studenten niet iedere avond keurig een halve fles wijn wegwerken. Het drankfestijn voltrekt zich vaker in de kroeg, waar zij hun arm wel meer dan drie keer per avond buigen. Dit is terug te zien in het rapport: 20,8 procent van de mannen en 12,5 procent van de vrouwen (nog steeds 18 tot 29 jaar oud) behoort tot de classificatie ‘zware drinkers’. De heren moeten hiervoor minstens 1 avond per week 6 borrels drinken, dames zijn er al bij 4. Het verschil tussen overmatige en zware drinkers valt te bediscussiëren, want wie drinkt er nou meer? Bij overmatige drinkers gaat het er vooral om dat ze verspreid over de hele week alcohol drinken, terwijl de zware drinkers juist op één avond ruimschoots innemen.

Misschien ontdek je nu dat jij ook een overmatige en/of zware drinker bent en vraag je je lichtelijk verontwaardigd af: wat is er nou weer mis is met mijn leefstijl? Eigenlijk best wel wat, want veel drinken als je jong bent heeft meer invloed op je toekomst dan je waarschijnlijk hoopt. Het zit zo: Je hersenen zijn nog tot je 24stein ontwikkeling, schrijft Jellinek. Dat betekent dat er in je grijze massa nog nieuwe verbindingen worden gelegd. Die heb je later nodig om te kunnen redeneren, plannen en – echt waar – zelfbeheersing. Uit onderzoek door de University of California San Diego blijkt dat jonge drinkers zich op latere leeftijd vaak moeilijker kunnen concentreren, eerder emotioneel reageren en slechter tegen stress kunnen. Ook kan overmatig drinken op lage leeftijd leiden tot alcoholproblemen als je ouder bent. Niet het meest rooskleurige vooruitzicht, zou je kunnen zeggen. Gelukkig nemen de effecten wel af als je op tijd mindert, of nog liever, stopt met drinken.