16 duizend mensen hebben vrijdagavond meegelopen in een stille tocht in Utrecht. Hiermee herdachten zij de aanslag in de stad, waarbij drie doden en zeker zeven gewonden vielen.

Burgemeester van Zaanen opent de avond met een speech waarin hij vertelt dat hij het hartverwarmend vindt dat er zo veel mensen zijn gekomen. “Vandaag is onze stad opnieuw stil. We laten zien dat in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld.” De toespraak wordt vervolgd door een minuut stilte en, op verzoek van de nabestaanden, een optreden van Volkszanger Martin van Doorn. Daarna begint de menigte aan de stille tocht naar het 24 Oktober plein.

Er loopt een gemengd publiek mee, een mooie afspiegeling van Utrecht: studenten, kinderen, gelovigen en voetbalsupporters. Veel van hen hebben rode en witte bloemen mee genomen (kleuren van Utrecht), dragen lampjes en spandoeken. Een groep voetbalsupporters houdt de hele tocht een groot spandoek vast met de tekst: “Utreg buigt nooit”. Bij het 24 Oktoberplein aangekomen ontvouwen moslimmannen een spandoek met de tekst: “Moslims vrede met de mensheid” en ze gaan verbroederd naast de voetbalsupporters staan. Deze avond staat naast herdenken van de slachtoffers ook voor verbroedering. “We staan met de neuzen de zelfde kant op”, zegt een deelneemster van de stille tocht.

De bijeenkomst is een initiatief van Samantha Dorth en Dominique Bos. Die laatste is een bekende van de 19-jarige Roos, die omkwam bij de aanslag. “Met deze tocht wil ik laten zien dat de nabestaanden en slachtoffers niet alleen staan”, zegt Bos. Gemeente Utrecht liet meteen weten het initiatief te steunen en het in goede banen te leiden. “De verschrikkelijke gebeurtenis van afgelopen maandag heeft ons als stad in het hart geraakt. Op vrijdagavond 22 maart om 19.00 uur is er een stille tocht waarbij we samen onze gevoelens en emoties delen. Het initiatief, dat vanuit de samenleving is gekomen, wordt van harte ondersteund vanuit de gemeente”, schrijven zij op hun website.

Op maandag 18 maart opende een man het vuur in een tram in Utrecht. De schutter wist te ontkomen en de politie opende een klopjacht op de verdachte. Inwoners van Utrecht werd geadviseerd binnen te blijven, het openbaar vervoer reed niet meer en kinderen werden op school gehouden. De NCTV verhoogde het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht naar 5, het hoogste niveau. De straten in het centrum waren helemaal leeg en Utrecht werd een spookstad. De zelfde dag werd hoofdverdachte Gökmen T. opgepakt in de wijk Oudenoord.

Drie mensen zijn door de aanslag omgekomen en drie slachtoffers zijn ernstige verwond geraakt. “Met een van hen gaat het gelukkig weer beter”, vertelde Van Zanen tijdens de toespraak. “Met de andere twee helaas nog niet.”

Het onderzoek naar de schietpartij is nog in volle gang. T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, pogingen daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Zie hieronder een verslag van de stille tocht: