De Brexit is een veel besproken onderwerp in de verschillende media. Er zou bijna gezegd kunnen worden dat het een uitgekauwd onderwerp is. Wat er gister in de media gezegd is, is vandaag weer veranderd. Om orde te scheppen binnen de chaos van de Britse politiek, maken een redactie met studenten van de hogeschool voor de journalistiek, in Utrecht, een speciale TV uitzending.

 Aanstaande vrijdag, 29 Maart, was de eerste exit deadline voor de Britten om de Europese unie te verlaten. Omdat er nog geen akkoord is over een Brexit-deal blijven de Britten debatteren over een akkoord. Zonder dit akkoord zal het Verenigd koninkrijk de Europese unie verlaten zonder economische en politieke afspraken zoals bijvoorbeeld het bewaken van grenzen en verdragen over de vis industrie. Als nood-optie hebben de Britten een poos geleden uitstel van executie aangevraagd bij de Europese-unie, wat inhoudt dat de uittreding datum naar 12 April is verplaatst.

De Brexit deal

Het Brexit-plan, opgesteld door de huidige premier Theresa May, is al twee keer eerder afgewezen in het Britse parlement en zal aanstaande vrijdag nog een keer tot stemming worden gebracht. Reden waarom dit plan keer op keer afgewezen en bekritiseerd word is om de, zogenoemde, zachte kern.

Deze deal houdt namelijk in dat het Verenigd koninkrijk nog veel banden houdt met de Europese unie zoals bijvoorbeeld bepaalde handels tarieven, taken binnen het Europese huis van justitie en het zou een eind maken aan het vrij reizen tussen Ierland en het Britste stukje Ierland. Vooral dat laatst genoemde is een echt heikel punt. Dit zou namelijk de handel tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk flink vermoeilijken. Iets wat uiteindelijk zelfs zou kunnen leiden tot hogere verkoop prijzen voor uit Ierland geïmporteerde producten in Engeland.

No-Brexit

Als het parlement niet tot een besluit kan komen zal het volgende gebeuren: Engeland verlaat dan de Europese unie zonder deal of verdrag. Hierdoor worden handels tarieven flink hoger, reizen een stuk moeilijker en zullen economische voordelen voor bedrijven weg vallen. Deze No-deal Brexit is niet de enige uitweg voor het Britse Parlement. Ook zou er voor gekozen kunnen worden om nogmaals een referendum te houden over het verlaten van de Europese unie. Hierdoor zouden de Britten de inwerkstelling van artikel 50 kunnen terugdraaien en lid blijven van de Europese unie. Het haakje aan dit plan is dat dit voor het huidige parlement een echte doodsteek zal zijn en voorspeld is dat het vertrouwen in de politiek, door het Britse volk, nihil zal zijn.

Orde in de chaos

Om orde te scheppen in de chaos van de Brexit zullen een aantal studenten van de school voor journalistiek, in Utrecht, een Tv-uitzending maken met daarin de belangrijkste informatie. Jildou Beiboer, een van de redacteuren van de uitzending, beantwoord, tijdens onze uitzending, vragen over de Brexit en vertelt alles over de meest actuele situatie, live vanuit London voor het house of parlement.

Lees hier meer over wat de Brexit voor studenten gaat betekenen
Kijk hier de Brexit uitzending van aankomende vrijdag