Afgelopen weekend was Record Store Day 2019: een speciale dag voor de platenliefhebber. Ieder jaar komen een speciaal aantal releases uit op vinyl. Een boost voor de branche zou je het ook wel kunnen noemen. Hoe is Record Store Day ontstaan en welke releases waren er dit jaar?

Record Store Day (RSD) is in het leven geroepen na een brainstormsessie voor promotie van de platenwinkels in Baltimore (US). Het idee onstond dat artiesten optredens gaven en platen konden signeren voor de fans. De eigenaren van diverse platenwinkels contacteerden platenlabels om speciale uitgaves te maken, speciaal voor RSD.

Sinds 2008 zijn er wereldwijd ambassadeurs voor RSD. Metallica nam in 2008 deze taak voor deze eerste keer op zich. Nederland volgde in 2010 met de Amsterdamse band Moke.

De Nijmeegse band De Staat waren dit jaar de Nederlandse ambassadeurs. Met een bonus single van twee onuitgebrachte liedjes debuteerde De Staat dit jaar. De band kwam dit jaar in zes verschillende steden met een vinyl dj-set.

Ieder jaar komen er honderden speciale releases uit voor RSD. Opvallende namen van de releases dit jaar kwamen van The Fall, die in totaal acht speciale releases hadden. Er kwam ook veel materiaal uit van David Bowie. “Er is veel materiaal uitgebracht dit jaar, maar het echte werk zit er niet echt tussen” oftewel Jeroen Vedder, eigenaar van Plato Utrecht. Opvallend was het zeker dat er veel platen uitkwamen dit jaar voor de liefhebbers en verzamelaars. Voor Jeroen was het duidelijk: “Een nieuwe single van The War On Drugs was leuker geweest”. In 2008 kwamen er maar liefst 10 speciale platen uit voor RSD, binnen tien jaar is dit gegroeid naar honderden exemplaren van artiesten wereldwijd.

Maar liefst 70 platenwinkels in Nederland deden dit jaar mee aan RSD 2019. Met allen een dagprogramma of ‘instores’ (artiesten die in de platenwinkel optreden) was het weer een geslaagd jaar. De opkomst van vinyl is al langer een feit, een geslaagde editie van RSD 2019 bewijst dit. De platenliefhebbers kunnen weer uitkijken naar volgend jaar.