Hoewel het 4G netwerk nog niet zo lang is uitgerold in Nederland, is opvolger 5G al in opkomst. T-mobile wil namelijk vanaf 2020 het nieuwe netwerk in gebruik gaan nemen. Toch is er veel ophef over de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Uit onderzoek blijkt dat de straling van 5G-netwerken mogelijk schadelijk zijn. Alhoewel er nog geen overtuigend bewijs is dat de straling gevaar oplevert, zijn er wel wetenschappelijke onderzoeken die wijzen op een mogelijke samenhang van straling met hersentumoren, de ziekte van Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen. In een oproep aan de Europese Unie waarschuwen meer dan 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen voor de risico’s van 5G. Dit zal namelijk leiden tot een enorme toename van onvrijwillige blootstelling aan elektromagnetische straling. Momenteel onderzoekt het ministerie van Economische Zaken of de huidige stralingsnormen vastgelegd moeten worden in een wet. Alhoewel de limieten op straling van zendmasten in veel landen al wettelijk vast staan, is dit in Nederland nog niet het geval.

Het 5G internet beschikt over een hogere snelheid dan voorganger 4G. Er kunnen meerdere toestellen aan een netwerk worden gekoppeld en 5G zou voor een stabielere en betrouwbare connectie zorgen. Ook Leendert Vriens maakt zich grote zorgen. Leendert is natuurkundige en werkte 30 jaar lang als onderzoeker bij het NatLab van Philips. Ook hij kreeg te maken met gezondheidsklachten door contact met elektromagnetische stralingen. Hij houdt zich al vele jaren bezig met dit onderwerp en deelt zijn informatie op Stopumts.nl met als doel de bevolking te waarschuwen voor gezondheidsschade bij het gebruik van draadloze technologie.