Ajax is bezig aan een historisch seizoen. De Amsterdammers staan in de halve finale van de Champions League en maken ondertussen ook nog kans op de landstitel en de TOTO KNVB Beker. Dat betekent dat Ajax dit seizoen voor de tweede keer in de clubhistorie de treble kan winnen.

Als een voetbalclub de treble wint, houdt dat in dat de club in eigen land landskampioen is geworden, het nationale bekertoernooi heeft gewonnen én de Champions League heeft veroverd. Dat lukte slechts zeven clubs in de geschiedenis. De enige keer dat Ajax de treble wist te winnen, was in 1972.

Dat Ajax dit seizoen nog steeds kans maakt op de drie bovengenoemde prijzen, is behoorlijk verrassend; de club werd voor het laatst landskampioen in 2014, won de beker niet meer sinds 2010 en de laatste keer dat het de Champions League won, was in 1995. In de 23 jaar daarna leverden de Amsterdammers vaak teleurstellende resultaten in het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubs. Tot dit seizoen: Ajax werd tweede in een poule met Bayern München, Benfica en AEK Athene, schakelde vervolgens verrassend Real Madrid uit en bleek vorige week ook te sterk voor Juventus.

Video: Hoe kan het dat Ajax dit seizoen zo uitzonderlijk goed presteert, na jaren zonder prijzen?

Ondanks de investeringen en de vele talenten van Ajax, had vrijwel niemand verwacht dat de club het zó goed zou doen dit seizoen; ook de spelers niet. ‘De spelers zijn wel zelfverzekerd en zelfbewust. Ze weten dat ze een heel bijzondere groep hebben en dat het een heel speciale combinatie van spelers is. Maar dit hadden ze zeker niet aan zien komen’, vertelt Daniël Dwarswaard, Ajax-watcher van het AD. Inmiddels is alles echter mogelijk, volgens Dwarswaard. ‘Als je Real Madrid én Juventus verslaat, met overtuigend voetbal en zonder gelukjes, dan is the sky the limit, denk ik. Dan kan Ajax de Champions League gaan winnen.’

Daartoe moeten de Amsterdammers eerst Tottenham Hotspur uitschakelen in de halve finales, die gespeeld worden op 30 april en 8 mei. Tussendoor, op 5 mei, speelt Ajax de finale van de TOTO KNVB Beker tegen Willem II. Op 15 mei is de laatste speelronde in de Eredivisie, en op 1 juni wacht een mogelijke Champions League finale; om het seizoen in stijl af te sluiten.