In Utrecht is twee weken gleden een maaltijdbezorger aangereden, hij overleed aan zijn verwondingen. De jongen was pas vijftien jaar en had op dit tijdstip eigenlijk helemaal niet mogen werken. Daarom is het OM nu een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het restaurant, Burger Me, waar de jongen voor werkte.

Ook in de omgang met alcohol zijn er regels voor werkende vijftienjarigen, ze mogen in de horeca werken, maar mogen zelf niet met alcohol in aanraking komen. Daarom doen ze vaak taakjes daarbuiten zoals afwassen, glazen halen en eten rondbrengen. Jerry de Vries is eigenaar van Foodhall Mout en heeft veel vijftienjarigen in dienst. Hij merkt juist dat zijn jonge werknemers erg enthousiast zijn in vergelijking met mensen die al langer in de horeca werken. Ondanks dat deze jongeren misschien niet alles mogen doen zijn ze wel een toevoeging en kunnen ze vanaf hun zestiende volledig meedraaien. “Voor de uitstraling naar de gasten proberen we wel een evenwicht te houden tussen verschillende leeftijden, het is ook belangrijk om nog genoeg collega’s met ervaring te hebben.”

Het is vrij gebruikelijk dat jongeren tot laat werken terwijl dit eigenlijk niet toegestaan is. Volgens FNV Horeca is de precieze omvang niet bekend maar gebeurt het geregeld. Het is voor scholieren juist aantrekkelijk om een bijbaantje in de avond te plannen, omdat ze overdag op school zitten. Het uitgangspunt van de cao is dat de werknemer voor zichzelf opkomt. Maar dit zal vaak niet gebeuren omdat de vijftienjarigen wel graag in de horeca werktijden willen werken of een ander baantje met late werktijen willen aannemen. Ook sporen ouders juist vaak aan tot een bijbaantje.

De Inspectie SZW gaat nu in opdracht van het OM onderzoeken of de werkgever van de maaltijdbezorger de arbeidstijdenwet heeft overtreden.