Afgelopen donderdag 18 april was het de Internationale Dag van de Radiozendamateur. Er is bij Nederlanders veel onduidelijk over radiozendamateurs; wat doen ze eigenlijk? Mensen denken snel dat ze radio maken voor een lokale omroep, of misschien wel illegaal via een eigen piratenradiozender. Maar dat is niet helemaal juist. Radiozendamateurisme is een hele speciale hobby, die volgens Johan Jongbloed van de Vereniging van Experimenteel Radio Onderzoek Nederland (VERON) door zo’n twaalfduizend Nederlanders wordt beoefent.

Nico Riet is een radiozendamateur, en is al sinds de jaren ’60 bezig met de hobby. Destijds als beroeps radiotechnicus, tegenwoordig vooral als hobbyist. In 2007 ging Riet met pensioen en besloot hij de hobby weer op te pakken: hij houdt zich binnen het radiozendamateurisme vooral bezig met het maken van de radioapparatuur. Inmiddels heeft hij in zijn huis in Nieuwkoop al behoorlijk wat apparatuur staan, waarvan een groot deel zelf gemaakt. Ook heeft Riet een gigantische antenne op zijn dak, om zo met mensen over de hele wereld contact op te nemen.

Johan Jongbloed is een gevestigde naam binnen het radiozendamateurisme; vorig jaar nog won de radiozendamateur een prijs voor zijn verdiensten voor het land Nepal, dat in 2015 werd getroffen door een zware aardbeving. Jongbloed ontving noodsignalen via zijn eigen radio-apparatuur en besloot naar het land af te reizen om daar te helpen met de meest basale manier van communiceren te herstellen: radio. Dankzij zijn hulp konden slachtoffers in het rampgebied contact vinden met hun familieleden en via de radiogolven laten weten dat het goed met hun ging. De Gouden Antenne werd op 24 augustus 2018 uitgereikt aan Jongbloed.

Onze verslaggever Floris ten Hacken ging langs bij de beide radiozendamateurs. Nico Riet laat zijn zelfgebouwde installatie zien en demonstreert hoe radiozendamateurs onderling contact leggen. Johan Jongbloed vertelt over de dag van de radiozendamateur, en over wat het experimenteel radio onderzoek, oftewel radiozendamateurisme, inhoudt.