Wie opzoek is naar een betrouwbaar anticonceptiemiddel heeft nog nooit zo veel keus gehad als vandaag. Dit zorgt voor een beweging op de anticonceptiemarkt. De pil is nog steeds nummer één, maar het spiraaltje maakt een opmars.

De komst van de anticonceptiepil betekende in de jaren zestig een seksuele bevrijding voor vrouwen, maar hun dochters willen er een halve eeuw later weer bevrijd van worden. De orale pil verliest namelijk de laatste jaren wereldwijd terrein, ook in Nederland blijkt uit onderzoek van Rutgers, Soa Aids en apothekersorganisatie KNMP. Vrouwen lezen online meer over de risico’s en bijwerkingen -van een dalend libido tot kans op kanker- en er komen de laatste jaren steeds meer alternatieven op de markt.

Éen van de bezwaren van de orale pil zijn de hormonen. Die worden namelijk opgenomen in de darmen en komen zo langs de lever. Dat zorgt voor mogelijke bijwerkingen en risico’s. Een veelgenoemde bijwerking is dat vrouwen door het slikken van de pil minder seksuele verlangens hebben. Dat komt doordat de productie van het mannelijke hormoon testosteron wordt onderdrukt. Verder werkt de orale pil als een amplifier, een versneller, van een genetische voorbeschiktheid. Als er veel borstkanker in je familie voorkomt, dan verhoogt het gebruik van de orale pil je risico met een factor van 1,25. Ook het risico op een trombose of bloedklonter is licht verhoogd.

Oké, het gebruik van orale pil kent dus veel risico’s en bijwerking. Maar wat zijn dan alternatieven die wél plaatselijke hormonen afgeven? Één van de opties is een vaginale ring, die wordt nog niet zo veel gebruikt omdat het inbrengen onhandig is. Het andere alternatief is een hormoon spiraaltje. Dit voorbehoedsmiddel heeft een stevige opmars gemaakt de afgelopen jaren (1 op de 3 vrouwen die niet de pil slikt), aangezien die in de categorie ‘geen omkijken naar’ valt. Zodra die is in gebracht kan je hem vijf jaar laten zitten. Verder zijn de voordelen dat het spiraaltje enkel het hormoon progestageen afgeeft en de ongesteldheid bij veel vrouwen wordt onderdrukt.

Decennialang leefde het idee dat een hormoon spiraaltje niet geschikt was voor vrouwen die nog geen kind hadden gekregen. Dat blijkt nu achterhaald. Het inbrengen is voor een arts misschien iets moeilijker en voor een nog niet bevallen patiënte iets pijnlijker, maar het is perfect mogelijk. Nadelen van het hormoon spiraaltje zijn wel dat bij een SOA de kans groter is dat die opstijgt naar de baarmoeder of de eileiders. Dat kan later uitdraaien op onvruchtbaarheid, al zijn de risico’s niet van dezelfde orde als die van de orale pil.

Onze redacteur Maud ging met jonge vrouwen in gesprek over de anticonceptiepil. 

Wil jij weten welke anticonceptie het beste bij jouw past? Check dan de site: anticonceptievoorjou.nl