Zand, duinen , een brandende zon en nergens ook maar een seintje van de
bewoonde wereld te bekennen. De Sahara woestijn is een van de meest onleefbare plekken ter wereld. Ondanks dat het bijna onmogelijk lijkt om hier ook maar een kilometer te lopen, wordt er jaarlijks de zwaarste voettocht ter wereld gerend. De marathon des Sables, de marathon van het zand, 6 etappes, 7 dagen en dat allemaal onder erbarmelijke omstandigheden.


Hoewel deze wedstrijd bijna onmogelijk lijkt om uit te lopen, hebben de broers Roy en Glenn Meuldijk het samen geflikt. Niet alleen kwamen  ze samen de finish lijn over, ook zijn ze gefinisht in de top 30% van het klassement. Een prestatie om trots op te zijn.

“Het belangrijkste voor het uitlopen van een tocht als deze is de voorbereiding.  We zijn een jaar van te voren begonnen met trainen. Om ons specifiek voor te bereiden op de Sahara hebben we over ruiterpaden, duinen en stranden gelopen”, vertelt  Roy als er gevraagd wordt hoe ze deze prestatie hebben kunnen neerzetten. De marathon wordt vaak gelopen door getrainde veteranen binnen de extreme sports wereld.

Alsof 230 kilometer rennen in de brandende hitte nog niet genoeg is, zijn alle deelnemers verplicht om hun eigen voorraad aan proviand mee te dragen. “We liepen de hele tocht met rugzakken van bijna 12 kilo op ons rug. Om ons hier op voor te bereiden liepen we in Nederland met een rugzak vol met aardappels. Soms moet je creatief zijn” ,grapt  Glenn.

De jongens waren niet de enige Nederlanders die een mooie prestatie hebben neergezet . De Nederlandse Ragna Debats werd eerste van de vrouwen tijdens de Marathon. De Europees kampioen skyrunning legde in 22 uur en 30 minuten de tocht door de woestijn af.

Het complete verhaal van Roy en Glenn Meuldijk is hier onder te bekijken: