Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de recente aanslagen op Sri Lanka, waarbij 257 mensen om het leven kwamen, het reisadvies aangescherpt naar alleen noodzakelijke reizen. Veel reisorganisaties hebben hun reizigers op het eiland terug naar Nederland gehaald en geboekte vluchten geannuleerd. De kosten worden betaald door het Calamiteitenfonds.  

Reden voor het aangescherpte reisadvies is de onzekere veiligheidssituatie die in het land heerst. Het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen is groot. Daarom zullen reisorganisaties komende dagen al hun Nederlandse vakantiegangers van het eiland terughalen, zo laat het Calamiteitenfonds weten in reactie op het verscherpte reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om tussen de driehonderd en vierhonderd mensen die een reis naar het eiland hebben geboekt via een reisbureau.

Het Calamiteitenfonds neemt alle kosten voor het terughalen van de toeristen voor haar rekening. Dit fonds is opgebouwd uit bijdragen die toeristen betalen wanneer zij een reis boeken; een paar euro per boeking. Aangezien de aanslagen gericht waren op katholieken en toeristen, blijft het voor bezoekers een onveilige vakantiebestemming. Een ongunstige timing, omdat het eiland een steeds populairder vakantieland werd voor Nederlandse en Europese toeristen. Het land heeft dan ook veel te bieden: prachtige stranden, exotische dieren als luipaarden en olifanten, authentieke bezienswaardigheden als boeddhistische tempels en een vriendelijke bevolking. De timing van de aanslagen konden dan ook niet slechter: het toerisme in Sri Lanka is na jaren van bloedige burgeroorlog die 70.000 levens kostte eindelijk booming.

Het toerisme krijgt dus een flinke klap te verduren door het terughalen van de toeristen. Gelukkig laat niet iedereen zich door het negatieve reisadvies afschrikken. Belle Schat vertelt over haar plannen om aankomende zomervakantie te backpacken in Sri Lanka. Ook vertelt Marja de Jong van Travel XL Den Haag over de invloed die het negatieve advies op hun reizen heeft.