Turkije is een van de populaire locaties om op vakantie te gaan. Het land trekt jaarlijks miljoenen toeristen, maar in 2016 zag Turkije dat aantal flink dalen. Ook de vakanties vanuit Nederland naar Turkije namen volgens NBTC NIPO af met 40 procent. De reden: terreurdreiging en politieke onrust door de staatsgreep in juli.

Inmiddels neemt het aantal toeristen dat naar Turkije gaat weer toe. De Turkse minister van Toerisme en Cultuur, Numan Kurtulmuş, liet weten dat in het eerste kwartaal van 2018 er maar liefst 11,8 miljoen toeristen naar het land kwamen. Na elf maanden waren dit zelfs 37,5 miljoen toeristen, een stijging van 22,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch wel bijzonder, want de politiek in Turkije heeft voor Nederlandse begrippen nog veel weg van een dictatuur.

Petra de Bruijn, Turkije-deskundige, licht dit toe. “Wij in Nederland hebben een parlementaire democratie met een koning die ceremonieel hoofd is. In Turkije was er een systeem waarbij de president ceremonieel hoofd was met daarnaast één kamer in plaats van twee. Erdogan, president en leider van de AK-partij, heeft vervolgens een nieuw presidentieel systeem ingevoerd zoals in Frankrijk, waarbij de macht echt bij de president ligt. Hij heeft het nog veel verder doorgevoerd dan Frankrijk. Dat betekent dat er geen scheiding meer is van de rechterlijke en uitvoerende macht. Hij probeert alles naar zich toe te trekken en dat is hem ook gelukt de afgelopen jaren. Een hele gevaarlijke situatie dus, want hij heeft alle macht in handen.”

De verkiezingscampagnes blijven om deze reden ook niet netjes meer. “En dat is voor Turkije ook nieuw”,  vertelt De Bruijn. “Erdogan beschuldigt de oppositie ervan dat ze terroristen zijn. En niet alleen zij krijgen deze aantijging: ook groenteboeren zijn volgens de president terroristen. Dat soort uitspraken zorgen voor spanningen in de samenleving. De AK-partij manipuleert het systeem zo dat zij hun zin krijgen en lappen wetten aan hun laars.”

Toch is de macht van Erdogan niet onverwoestbaar. Onlangs haalde Erdogan met de oppositie bij de lokale verkiezingen wel de meerderheid van de stemmen, maar verloor in een aantal belangrijke steden de burgemeesterspost. “Daar doet hij dan ook heel moeilijk over. Door middel van rechtszaken wil hij een herverkiezing in Istanbul aanvragen.” Inmiddels is die herverkiezing toegezegd. De Bruijn verwacht dat Erdogan de zaken zo geregeld heeft dat hij de herverkiezing wel gaat winnen, want het stemmenverschil was vrij klein.

Maar is deze politieke situatie in Turkije een reden voor toeristen om hier niet op vakantie te gaan? Als we de cijfers moeten geloven, nee. Petra de Bruijn denkt ook dat dat niet het geval is. Volgens haar zijn het de aanslagen die meer van invloed zijn. “Er zijn nu weer veel meer toeristen, maar het is zeker nog niet op het niveau van voor de aanslagen in Turkije. Voor toeristen maakt de politiek echter niet zo’n groot verschil. Veiligheid wel. Als toeristen of reisorganisaties het idee hebben dat het onveilig is, gaan ze ook niet naar het land of het land aanprijzen. Mensen zijn daar gevoelig voor en niet zo zeer voor politieke situaties.” Volgens De Bruijn zag je dat in het verleden ook al. “Toeristen laten zich niet weerhouden door een dictatuur. Als die dictatuur er maar voor zorgt dat er een veilige situatie is.” Onlangs was De Bruijn zelf in Turkije voor haar werk. “Ik voelde me daar niet onveilig, maar mocht er een gewelddadige situatie optreden, ja, dan heb je natuurlijk een heel andere situatie en dat zal ook slecht zijn voor het toerisme.”

Petra de Bruijn vindt het echter wel terecht als mensen ervoor kiezen om niet naar Turkije te gaan vanwege de politiek. “Ik zou dat zelf ook doen. Ik ga nu wel naar Turkije, maar dat is voor mijn werk. Als het voor vakantie is, dan vind ik dat best wel een afweging die je mag maken. Maar aan de andere kant, er zijn natuurlijk zoveel landen in de wereld waar de politiek niet helemaal ideaal is. Dan zou je bijvoorbeeld ook niet naar Amerika moeten, want daar is Trump aan de macht. Voor mij persoonlijk zijn het wel elementen waar ik over nadenk als ik een vakantiebestemming moet kiezen. Als je principieel bent, zou je het niet moeten doen, maar ja. Hoe principieel ben je als je op vakantie gaat?”

Al met al blijkt de politiek dus weinig van invloed te zijn op de keuze van vakantiegangers, zolang deze politiek er maar voor zorgt dat de veiligheid gewaarborgd blijft. Zoals Petra de Bruijn ook vermeldde, laten toeristen zich niet weerhouden door bijvoorbeeld een dictatuur. Veiligheid is echter wel een belangrijke factor in de afweging van toeristen om naar een land te gaan.

In de uitzending van 15 mei bellen we met Petra de Bruijn over de Turkse politiek en of toeristen zich daar iets van aantrekken.