De droogte waar Noord-Italië dit voorjaar mee te kampen had, lijkt voorbij te zijn. Afgelopen weken viel er weer flink wat regen, waardoor de waterstand in de Po, het Comomeer en het Lago Maggiore weer redelijk op peil is. Het ziet ernaar uit dat de gevolgen daardoor meevallen.

Afgelopen winter viel er 50 procent minder regen dan normaal en ook de hoeveelheid sneeuw in de Alpen was schaars. Het gevolg was een dramatisch lage waterstand in verschillende meren en rivieren. Met name de boeren werden getroffen vanwege het tekort aan water. ‘‘Italië is, na Spanje, het Europese land dat de meeste landbouwgrond moet irrigeren. Daar hebben ze veel water voor nodig, jaarlijks zo’n 17 miljard kubieke meter. Ze hebben het water daar eigenlijk veel harder nodig dan wij hier in Nederland’’, vertelt Maarten Veeger, die van 2001 tot 2015 als correspondent in Italië werkte. De droge winter kwam de Italiaanse boeren dus zeer slecht uit. Aanvankelijk zorgde het tekort aan water er zelfs voor dat groente en fruit bijna tien procent duurder werden. Ook voor het toerisme deze zomer werden problemen verwacht. Met name voor de botenverhuur, als gevolg van de lage waterstand.

Audio: Hoe is de situatie in Noord-Italië op dit moment?

Daniëlle van Schaik, die een huis aan het Lago Maggiore heeft, geeft aan niets te hebben gemerkt van hogere prijzen voor groente en fruit. ‘Wij merkten niks van hogere prijzen voor groente en fruit. Misschien komt dat ook doordat de prijzen van boodschappen over het algemeen in Noord-Italië toch wel iets hoger liggen dan in Nederland, de afgelopen jaren.’ Ook de gevolgen voor het toerisme vallen volgens haar best mee, dankzij de regenval van de afgelopen weken. ‘Ik heb niet het echt idee dat er op dit moment door de droogte ook veel problemen zijn met betrekking tot het toerisme. De havens hadden nog genoeg water en de boten lagen daar nog gewoon in het water te dobberen’, aldus Van Schaik. Ook Veeger verwacht dat het wel meevalt. ‘Ik denk dat je er niet heel veel van zult merken. Behalve dat als je aan het Comomeer of Lago Maggiore zit, het water wellicht wat lager staat dan normaal, waardoor je net een paar meter verder moet lopen om te gaan zwemmen. Maar het is niet zo dat er geen water uit de kraan gaat komen. Absoluut niet.’