Het aantal studenten die naar het buitenland vertrekken neemt met de jaren toe. Het Centraal Bureau van Statistiek laat weten dat bijna een kwart van de studenten in het hoger onderwijs tijdens hun studie naar het buitenland gaan. Misschien ga je zelf binnenkort wel op avontuur naar het buitenland met je studie. Maar hoe gaat zo’n studie in het buitenland er nou eigenlijk aan toe? 

Volgens de meest recente cijfers van het CBS gaat 24 procent van de studenten tijdens hun studie. Toch wordt er gespeculeerd dat dat percentage inmiddels al hoger ligt. Die uitspraak wordt gebaseerd op de toename van het aantal aanvragen van scholen rondom de mogelijkheden wat betreft een studie in het buitenland aan Wilweg. De motivatie om naar het buitenland te gaan tijdens de studie komt niet alleen van studenten af. Werkgevers en scholen geven er vaak ook hun voorkeur aan. Voor werkgevers staat het interessant op je cv als je helder kan vertellen wat voor ervaring je hebt opgedaan in het buitenland. Hierdoor heb je kans op voorrang op de rest van de sollicitanten. Daarnaast raden de scholen zelf het ook aan. Bij sommige studies is het zelfs verplicht om een half jaar naar het buitenland te gaan. Zo ook bij de opleiding International Business aan de HvA, waar Isabel Smittenaar momenteel studeert.

Isabel is momenteel voor een half jaar in Madrid gesetteld voor haar studie en vertelt over haar ervaring. Daarnaast was ook Kimberley Bruggeman afgelopen week in Madrid te vinden, maar niet voor haar studie maar op vakantie.

Het is dus een interessante vergelijking hoe anders een plaats wordt ervaren wanneer je er studeert en wanneer je er woont. Een conclusie die eruit getrokken kan worden is dat je een plaats heel anders beleeft als je er voor een tijdje je leventje lijdt. Als je op vakantie gaat zie je toch meer de toeristische kant, zoals de monumenten en de winkels. Op het moment dat je je leven er opbouwt kom je ook meer in contact met de lokale bevolking en hun normen, waarden en gewoontes.