Slow traveling: een term die de laatste jaren op steeds meer reiswebsites voorbijkomt. Niet meer langs alle toeristische trekpleisters van een land of stad om het vervolgens van je bucket list af te kunnen strepen. Nee, de zogenoemde ‘slow travelers’ reizen graag op een andere manier, om meer uit hun reis te kunnen halen.

‘’We embrace the notion of slow’’, is het motto van Original Travel. Dit reisbureau is gespecialiseerd in slow traveling en zij bevestigen dat er steeds meer mensen zijn die deze vorm van reizen doen. Het gaat erom dat de reiziger zich de tijd neemt om de cultuur te leren kennen, plekken te zien die je normaal niet zou zien, maar bovenal open staan voor andere ervaringen dan ‘normaal’.

En dat is precies wat ‘extreme slow traveler’ Ruby Kramer ook heeft gedaan. Toen ze 26 was is ze op reis gegaan en heeft vervolgens vijf jaar in het buitenland gewoond. Ze ging zonder een heel reisplan naar Indonesië. ‘’Als ik er nu op terug kijk, zijn de mooiste plekjes waar ik ben geweest de plekken waarvan ik van tevoren niet wist dat ze bestonden’’, zegt ze. Maar hoe kom je dan achter dit soort plekken? Volgens Ruby bereik je al heel veel door aan locals te vragen wat de niet-toeristische plekken zijn die de moeite waard zijn om te zien. Ook door juist langer de tijd te nemen op een plek, leer jij niet alleen een stam of bevolking kennen, maar zij jou ook, waardoor je misschien ook weer uitgenodigd wordt om ergens mee naartoe te gaan.

Nog redelijk onwetend op pad is echter niet voor iedereen weg gelegd. Veel mensen vinden het juist fijn om van tevoren wel een beetje te weten wat ze gaan doen en zien op een reis. Ook dan is het zeker nog mogelijk om van je reis een ‘slow travel’ te maken. Reisadviseur Anke de Vos merkt dat er de laatste jaren steeds meer mensen vragen naar onbekendere bestemmingen en wat zich daar afspeelt in de cultuur. ‘’De inspiratie voor dit soort reizen vinden mensen dan vooral in reisprogramma’s die ze gezien hebben’’, aldus Anke. ‘’Dat prikkelt ze om er zelf meer over te weten te komen en wij kunnen hen helpen daar een reis bij samen te stellen.’’

Meer weten over deze vorm van reizen en het verhaal van Ruby? Luister dan naar het audiofragment hier beneden.