Menig blogger is het erover eens: Berlijn behoort tot de steden met de beste en meeste street art. Het openluchtmuseum verandert dagelijks en dat kan je niet ontgaan zijn bij een bezoekje aan de Duitse hoofdstad. De stad is niet zomaar uitgegroeid tot een street art walhalla. De geschiedenis heeft hier veel invloed op gehad.

Berlijn kwam voor het eerst in aanraking met street art na de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten die des tijds in West-Duitsland waren namen het mee uit hun thuisland, waar het vanaf de jaren ’60 al in opmars was. Terwijl de muur in Oost-Berlijn compleet wit bleef vanwege de zogenaamde ‘death strip’, namen in het westen de Turkse immigranten, kunstenaars en punkers de Amerikaanse vorm van kunst over. Er wordt beweerd dat de Franse kunstenaar Thierry Noir als eerst de muur beschilderde, waarna vele hem volgde. Bijna alle kunstenaars zijn daarna onbekend gebleven. Op hoge gebouwen werden ook kunstwerken gemaakt met inspirerende teksten om de inwoners van Oost-Berlijn een hard onder de riem te steken.

Beeld: Wikipedia

Na de val van de muur had de overheid het zo druk met het heropbouwen van de stad dat ze de kunstenaars hun gang lieten gaan. Het resterende deel van de Berlijnse muur werd door de straatartiesten gebruikt als canvas om politieke standpunten te uiten en met bepaalde mensen of bevolkingsgroepen te spotten. De creatieve uitingen hebben ervoor gezorgd dat Berlijn door de UNESCO uitgeroepen werd tot City of Design. Berlijn heeft veel plekken waar het legaal is om graffiti te maken. Mede daardoor heeft het minder het vandalistische karakter die op sommige plaatsten heerst, maar wat doet de street art voor de cultuur van de stad?