De negende maand van de islamitische jaarkalender is aangebroken. De ramadan is een maand van inkeer en waar alleen voor zonsopkomst en na zonsondergang mag worden gegeten. Maar niet iedereen kan mee doen met het vasten. De 38-jarige Lisa Robbers bekeerde zich zes jaar geleden tot de islam. Van huize uit is ze christelijk opgevoed, maar op jonge leeftijd merkte ze dat haar interesses meer bij de islam lagen. Door haar migraine kan ze niet mee vasten en moet ze op vaste tijden eten en drinken.

“Toen ik zestienjaar oud was had ik eigenlijk alleen maar Marokkaanse vriendinnen. Hierdoor werd ik meer bewust van het geloof en merkte ik dat ik interesse kreeg in de islam. Mijn nichtje was ook bekeerd en met haar kon ik hier ook veel over praten. Ik ging vragen stellen en me zelf verdiepen in het geloof. Ook ging ik mee doen aan de ramadan. Puur omdat ik het leuk vond, al mijn vriendinnen deden ook mee.

Omdat ik nog niet bekeerd was, werd ik vaak raar aangekeken. Ik heb zes jaar mee gedaan aan de ramadan zonder dat ik moslim was. Toen der tijd was dit nog iets raars en werd ik raar aangekeken omdat ik mee deed maar geen moslim was. Nu is dat wel anders. Het wordt veel meer geaccepteerd. Mensen zijn meer een eenheid en willen steeds meer van elkaar leren.

In 2013 sprak ik de shahada uit, de islamitische getuigenis en een van de vijf zuilen. Sindsdien ben ik moslima. In mijn omgeving heb ik weinig negatieve reacties gekregen. Mijn moeder is altijd heel erg meelevend en denkt altijd graag mee. Toen ik vertelde dat ik de getuigenis had afgelegd dacht ze dat ik dit al lang al had gedaan. Het was dan ook geen verrassing voor haar. Ze is er heel relaxt over. Mijn vader heeft er iets meer moeite mee maar dit zal hij nooit uiten en we praten er ook nooit echt over. We zijn van Indische komaf en de oude generatie houdt niet zo van praten. Hij vindt het prima zo lang ik maar gelukkig ben.

Wel word ik soms aangekeken op hoe ik mijn leven invul. Zo heb ik een vriend en woon ik samen, maar ben ik niet getrouwd. Ik draag geen hoofdoek omdat ik daar nog niet aan toe ben en ik heb tattoos. Dan krijg ik bijvoorbeeld de opmerking: “je bent een moslim met tattoos. Dat kan niet. Wat voor moslim ben je?” Terwijl de tattoos uit een periode zijn van voordat ik moslima werd. Maar eerlijkgezegd, als ik nu een dikke tattoo in mijn nek liet zetten. Het is mijn leven. Ik draag mijn geloof uit op mijn eigen manier en over de invulling van mijn leven mogen en kunnen andere helemaal niet oordelen. Ik weet niet hoe mijn toekomst er uit gaat zien. Misschien ga ik een hoofdoek dragen of misschien ook niet. Ik geloof erin dat als ik dingen te snel wil doen dat ze eigenlijk allemaal mislukken. Daarom doe ik alles op mijn eigen tempo.

Toen ik op mijn zestiende mee deed aan de ramadan was dit best eenzaam. Ik was de enige in huis die vastte en ik at dan vaak alleen ‘s nachts. Mijn moeder kookte wel altijd voor me en zorgde dat er altijd eten was op het moment dat ik mocht eten. Toch voelde het wel een soort van eenzaam, maar ook weer niet.

Helaas kan ik nu niet meer meedoen met het vasten. Ik heb hevige migraine en daardoor moet ik op regelmati tijden eten en drinken want anders krijg ik hoofdpijn en black-outs. Ik vind dit erg jammer omdat ik het gevoel heb dat ik een deel mis. Wanneer de ramadan over een aantal jaar tijdens de wintertijd valt zijn de dagen korter en dan wil ik kijken of ik het vasten vol houd.

Tijdens deze maand probeer ik me geestelijk meer te verdiepen in het geloof. Zo lees ik veel boeken en kijk ik veel video’s met betrekking tot het geloof. Daarnaast kies ik er bijvoorbeeld voor om de hele maand geen vlees te eten en doe ik dagelijks een donatie aan een goed doel of een moskee.

Voor mij betekent de ramadan: saamhorigheid, verdieping, eenheid en liefde. Het is een gezellige en liefdevolle maand. Wel denk ik altijd dat we dit het hele jaar zouden moeten doen. Hou de liefde en gezelligheid ook na de ramadan vast. Wanneer de ramadan voorbij is vallen sommige mensen weer in hun oude patronen en dat is zonde.”

Ook de 21-jarige Tuba doet mee aan de ramadan. In een korte video vertelt ze aan onze redactie wat de ramadan voor haar betekent en wat ze zou doen als ze net als Lisa niet zou kunnen vasten.