De biologische landbouw is het afgelopen jaar opnieuw gegroeid, blijkt uit de cijfers die het CBS afgelopen week presenteerde. Voor tuinderij Land en Boschzigt is dit geen verassing. Groente en fruit dat van hun land komt, wordt al sinds 70 jaar volgens de wetten van de biologisch-dynamische landbouw geteeld.

58 duizend hectare beslaat de biologische landbouw in Nederland, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het laatste rapport over de landbouw weten. Biologisch-dynamische tuinderij Land en Boschzigt is qua omvang dan niet te vergelijken met de Nederlandse landbouw. Zij doen al een stuk langer mee dan de meeste boeren in Nederland: al sinds 1947. Deze tuinderij is de oudste van de ongeveer 150 biodynamische boerderijen in Nederland, volgens de tellingen van Stichting Demeter.

Van dit soort is er een stuk minder dan biologische boerderijen, omdat ze zich aan strengere regels houden. Zo moet je in de biodynamische landbouw rekening houden met het ritme van de natuur, maar ook de kosmos. Op biologisch-dynamische tuinen is het daarom gebruikelijk om preparaten in de grond te stoppen. Dat zijn kleine buideltjes met daarin onder andere koeienmest en bergkristal.

Wie aan de eisen van de biologisch-dynamische landbouw voldoet, krijgt een Demeter-certificaat. Alle bedrijven die dit keurmerk hebben vallen ook altijd binnen het Europees vastgelegde, biologische EKO-keurmerk. Andersom is dat dus niet het geval. Zowel het EKO- als het Demeter-keurmerk behoren tot de topkeurmerken van Milieu Centraal, een voorlichtingsorganisatie op het gebied van duurzaamheid.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan meteen de video over biologisch-dynamische tuinderij Land en Boschzigt.