De relatie tussen Rusland en de Westerse landen is de laatste jaren weer erg gespannen. Er wordt gesproken van een mogelijke tweede Koude Oorlog. Vooral incidenten als de iname van de Krim, MH17, Russische trollen op social media en de aanslag op Sergei Skripal waren hiervan de oorzaak. Deze incidenten worden veel in de Nederlandse media besproken en Rusland wordt hierbij negatief afgebeeld. Wat betekent deze negatieve connotatie met Rusland hier in Nederland voor een Nederlandse Rus?

Svetlana Kotjerova woont sinds eind jaren negentig in Nederland. Zij is destijds geëmigreerd vanuit Sint-Petersburg naar Nederland voor haar man. Kotjerova voedde haar twee kinderen op in Nederland met de Nederlandse cultuur maar ook met de Russische cultuur. “Het is belangrijk dat je inburgert maar het is ook belangrijk dat je de connectie met je kinderen niet verliest. Ze spraken eerst Russisch en daarna Nederlands. Ik heb ook geprobeerd ze alle tekenfilms en kinderliedjes mee te geven die ik vroeger bekeek of zong.”

Het Russisch leren aan haar kinderen ging erg makkelijk want Kotjerova studeerde in Rusland af in pedagogiek en was jarenlang docent. Ook in Nederland geeft Svetlana nog les naast haar fulltimebaan als secretaresse. In 2003 begon zij met lesgeven aan de Russische school in Delft. “Ik geef nu al 15 jaar les. Maar in het begin vond ik het erg spannend om weer voor de klas te staan. Toen ik naar Nederland kwam was ik eerst bezig met mijn gezin. Ik had daardoor al 7 jaar niet meer voor een klas gestaan. Maar als je het dan weer doet gaat het eigenlijk weer vanzelf.” Sinds 2015 is Svetlana ook directrice van de Russische school. Het is dan ook hier in het gebouw van het Christelijk Lyceum Delft dat ik haar op zaterdag spreek over haar leven in Rusland en in Nederland.

Interview Svetlana