In Nederland gooien we jaarlijks per persoon gemiddeld 42 kilo eten weg. Eten dat we eigenlijk prima hadden kunnen gebruiken. Hartstikke zonde, vindt jongerenbeweging SFYN. Daarom organiseerden zij op zondag 19 mei samen met Vechtclub XL het Disco Soup Festival.

Krom, gebutst of te klein: het lukt Moeder Natuur niet altijd om Instagram-waardige groenten en fruit te laten groeien. Daar is verder niets mis mee, want in de meeste gevallen smaken die net zo lekker als de mooiere oogst. Maar als je kunt kiezen tussen een perfecte, donkerrode paprika en een kleine Quasimodo? Dan natuurlijk die eerste, met als gevolg dat de ander in de vuilnisbak belandt. Op die manier verspillen we per persoon rond de 42 kilo eten per jaar – dat is per dag zo’n beetje het gewicht van een Quasimodo-paprika. Volgens Slow Food Youth Network (SFYN) kan dat veel beter. Hoe dat dan moet? Dat legt de internationale beweging je uit op het Disco Soup Festival, waar ze onder andere oprichters van start-ups en initiatiefnemers het woord laten over onderwerpen als conserveren en duurzaam inkopen. Op het festival draag je direct je steentje bij aan de strijd tegen voedselverspilling, namelijk door soep te eten van groenten die anders op de composthoop waren verdwenen.

Delen met de buren
Om een beetje van de soep en de sfeer te proeven, ging ik bij het festival langs:

Klinkt als een prima idee – tenzij je naast buurvrouw Conny woont, misschien.

Dynamisch afprijzen
Dat ook supermarkten hard werken aan een oplossing voor de verspilling van eten, blijkt uit de proef met ‘dynamisch afprijzen’ bij de Albert Heijn. Door middel van een speciaal ontworpen algoritme bepaalt de supermarkt sinds deze week de beste prijs voor de producten in je winkelwagen: een kortere houdbaarheid betekent een lagere prijs. Het algoritme houdt daarbij ook rekening met de voorraad, aanbiedingen en de weersomstandigheden. Wanneer het duidelijk is of de proef werkt, is nog niet bekend.