Voor de achtste keer werd het jaarlijkse Week voor het Nederlandse Bier georganiseerd door de gelijknamige stichting. De opening van de week vond afgelopen donderdag 16 mei plaats in de Grote Kerk in Den Haag en trok veel genodigden die wel in waren voor een smaakvol biertje.

De grootste attractie van de avond was de bekendmaking van het beste Nederlandse biertje, die georganiseerd werd door de Dutch Beer Challenge. Al eerder dit jaar hadden zij per categorie medailles uitgedeeld aan bieren en uit de top van die categorieën werd het beste biertje gekozen. La Trappe Tripel, gebrouwen door brouwerij de Koningshoeven, mocht de prijs mee naar huis nemen.

Voordat het hele festijn werd geopend, werd er door een man met een grommende kettingzaag een levensgroot ijssculptuur van een glaasje bier gemaakt. Terwijl hij bezig was, telde een timer af naar de opening van het festival. Na een hoop praatjes van onder andere Dyanne van Alderen, voorzitter van de stichting Week voor het Nederlandse Bier, werd dan ein-de-lijk het langverwachte nieuws bekend gemaakt: de winnaar van de Mitra-Award voor het Beste Nederlandse Bier.

Het winnende biertje zat verstopt in een enorme doos van ijs, dat eerst weg moest worden gebeiteld. De spanning was goed te voelen in de zaal en zodra de presentator van de avond mocht omroepen dat de La Trappe Tripel de prijs had gewonnen, barstte er luid gejuich en applaus los. Na dit spektakel gingen de deuren open voor publiek, vloeide het bier rijkelijk en proostte iedereen met een glaasje van het winnende bier.

De week voor het Nederlandse Bier duurt in totaal 10 dagen. Tijdens deze week worden allerlei activiteiten georganiseerd door het hele land en wordt de week afgesloten met open-brouwerij-dagen. Benieuwd welke brouwerijen in jouw buurt open zullen zijn? Check dan hier even de site van het evenement.


Bierbrouwerijfeitjes
Wist je dat in tien jaar tijd het aantal bierbrouwerijen in Nederland bijna verviervoudigd is? Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 2007 90 bierbrouwerijen in ons land, en tien jaar later in 2017 waren dat er 370. De grootste groei vond volgens het CBS plaats in Amsterdam, waar nu ongeveer de helft van al deze brouwerijen gevestigd zijn. Na Amsterdam volgen Den Haag, Rotterdam en Utrecht met elk 10 brouwerijen.

Wat ook opvalt, is de topografische verschuiving van het aantal bierbrouwerijen in Nederland. In 2007 waren er vooral brouwerijen gevestigd in Limburg en in Noord-Brabant, terwijl in 2017 de brouwerijen voor een groot deel te vinden zijn in Noord-Holland.

Bron: CBS