Heel Nederland stond zaterdagnacht op zijn kop: na een swingende finale en een zenuwslopende puntenuitreiking werd eindelijk het Eurovisiesongfestival weer eens gewonnen. Duncan Laurence bleek met zijn nummer Arcade de beste deelnemer in Tel Aviv, en wist daarmee zijn favorietenrol waar te maken. Dat betekent dat het evenement voor het eerst in 44 jaar weer door Nederland is gewonnen.

“Ik kan het niet geloven. Ik sta helemaal te shaken gewoon, ik weet niet wat ik moet zeggen. Het is zó geweldig dit”, sprak Duncan Laurence vlak na z’n overwinning tegen commentatoren Cornald Maas en Jan Smit van de AVROTROS. Een minuut of twintig daarvoor had de singer-songwriter na een zenuwslopende puntenverdeling te horen gekregen dat hij degene was die in totaal de meeste punten had gekregen, en daarmee het Eurovisiesongfestival 2019 had gewonnen.

Rustig
Begin maart maakte de 25-jarige Duncan Laurence, artiestennaam van Duncan de Moor, bekend dat hij met het nummer Arcade naar het Songfestival in Israël zou gaan. Het nummer, dat hij zelf heeft geschreven en gaat over een dierbare die overleed toen hij nog jong was, werd meteen goed ontvangen. Binnen een paar dagen stond Duncan Laurence op de eerste plek bij de bookmakers, en dat bleef zo tot aan het Songfestival.

Mede door die voorspellingen van de bookmakers werden de verwachtingen steeds hoger. Toch had de zanger volgens Aran Bade, die als verslaggever voor RTL Boulevard aanwezig was in Tel Aviv, helemaal geen last van die druk. “Op het moment dat je moet zingen, moet je er natuurlijk wel staan. Maar Duncan weet heel goed hoe hij is, wie hij is en waar hij voor staat. Daardoor blijft hij heel rustig. Ik vroeg aan hem waar hij dan aan dacht op het podium, en hij vertelde dat hij gewoon aan het lied dacht en wanneer hij het schreef. Als je het dan zó flikt, verdient dat alleen maar respect.”

492 punten
Ondanks het vlekkeloze optreden van Duncan Laurence in de finale en het feit dat hij daarna volgens de bookmakers een winkans had van maar liefst 50%, werd het tijdens de puntenverdeling toch nog erg spannend. Na de puntenverdeling van de vakjury stond Nederland namelijk ‘slechts’ op een derde plek met 231 punten, vlak achter Zweden (239 punten) en Noord-Macedonië (237 punten). Daardoor moest er worden gehoopt op goede resultaten in de televoting, en dat bleek inderdaad te lukken: Nederland scoorde daarin 261 punten, kwam zo op een totaal van 492 punten en dat bleek genoeg voor de eerste Nederlandse Songfestivalwinst in 44 jaar tijd.

Het is de vijfde keer in de 63-jarige geschiedenis van het Eurovisiesongfestival dat Nederland er met de winst vandoor gaat. Eerder wonnen ‘we’ al in 1957, 1959, 1969 en 1975. Alleen Ierland en Zweden wisten het liedjesfestijn vaker te winnen.

Bidbook
Door de winst van Duncan Laurence zal het Songfestival volgend jaar in Nederland worden georganiseerd.  Er wordt momenteel volop gespeculeerd over de exacte locatie. De laatste twee keer dat het in Nederland plaatsvond, in 1976 en 1980, was dat in het Congresgebouw in Den Haag. Die stad wil ook volgend jaar het Songfestival graag organiseren, maar moet daarvoor een hoop concurrenten aftroeven; ook steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Zwolle en Leeuwarden hebben wel oren naar de organisatie van het evenement. Bade ziet dat de focus vooral op Amsterdam en Rotterdam ligt. “Er werden na afloop van de finale ook gelijk vragen aan ons gesteld, van ‘Gaan we naar de havenstad, of gaan we naar Amsterdam?’ Ikzelf vind Ahoy niet eens zo gek, want wat ik dit jaar ook in Tel Aviv zag, is dat je gewoon een enorme oppervlakte nodig hebt. Mijn gevoel zegt daarom dat Ahoy geschikter is dan de Ziggo Dome. Maar de Ziggo Dome is ook een geweldige plek, en zou ook heel mooi zijn omdat je dan in Amsterdam zit. Dat is tóch de hoofdstad.”

De komende periode zullen de geïnteresseerde steden een bidbook indienen, waarin ze hun plan uiteenzetten. Daarna wordt door de EBU (Europese Radio-unie) en de AVROTROS besloten wat de beste optie is en daarmee de stad die het Eurovisiesongfestival 2020 mag organiseren.

Ben je benieuwd wat Duncans deelname volgens Aran Bade zo goed maakte en wat deze winst volgens hem voor Duncan Laurence betekent? Luister dan naar onderstaand fragment uit onze radio-uitzending!