Afgelopen weekend won Nederland het Eurovisiesongfestival. Maar wie denkt dat de ophef nu is afgelopen, heeft het mis. De spanning begint nu pas echt, want hoe en vooral waar gaat Nederland het evenement organiseren? De echte fans speculeren erop los en blijven in de ban van het festival.

Fred Helmstrijd uit Schagen noemt zichzelf een groot fan van het Eurovisie Songfestival. Misschien niet de allergrootste, maar volgens hem is hij een fanatieke Eurovisie-fanaat door zijn uitstraling. Fred is van jongs af aan is al dol op het festival. Hij heeft meerdere keren in de krant gestaan en zijn verhaal was ook te lezen op de website van de NOS. Afgelopen weekend was hij dan ook te vinden bij de halve finale én de finale in Tel Aviv in Israël. De winst van Nederland maakt hem dolblij en hij hoopt dat de wedstrijd volgend jaar in Amsterdam wordt gehouden. “Lekker dicht bij huis,” zoals hij zelf zegt. In een korte reportage vertelt hij wat hij zo bijzonder aan het festival vindt en wie er volgend jaar in zijn ogen het beste Nederland kan vertegenwoordigen.


Foto: Fred in de zaal tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv.

Ook Gijs Kimenai, medewerker van museum Beeld en Geluid, is aan het woord. Gijs is net als Fred op jonge leeftijd fan geworden van het festival. Onlangs maakte hij voor Beeld en Geluid een video over de geschiedenis van de puntentelling. Zelf vindt hij zowel Rotterdam als Amsterdam een geschikte plek en hij kijkt uit naar volgend jaar. “Er valt nog genoeg nieuws over het festival te volgen dus helemaal over is het nog niet.”


Video: Gijs Kimenai, Hilversum Calling, Beeld en Geluid


Audio: Songfestival fans Fred Helmstrijd en Gijs Kimenai vertellen over hun liefde voor het Eurovisiesongfestival en de verwachtingen van de organisatie van Nederland.