Tim Hofman, Geraldine Kemper, Filemon Wesselink en zelfs Sinan Can. Wat al deze namen met elkaar gemeen hebben? Iedereen heeft de BNN Academy doorlopen. Het is dan ook niet verrassend dat de BNN Academy jaarlijks meer dan achtduizend aanmeldingen ontvangt. Ook voor dit jaar zijn sinds 21 mei de inschrijvingen weer geopend. Maar waarom zijn er zoveel aanmeldingen?

De zender BNN werd 15 augustus 1997 opgericht door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer, en richtte zich vooral op de doelgroepen jongeren en jongvolwassenen tussen 15 en 35 jaar. Met de toepasselijke naam ‘Bart’s Neverending Network’, creëerde Bart de Graaff een publieke omroep met zeer speelse, provocerende en af en toe choquerende programma’s. Dit doel is sinds de dag op vandaag nog steeds overal bij BNN te vinden, met programma’s zoals ‘Spuiten en Slikken’ en ‘#Boos’.

Ook dit jaar zijn er weer genoeg jongvolwassenen die zich willen aanmelden. Rinne Post is één van de hoopvolle achtduizend aanmeldingen. “Ik heb hiervoor al twee keer auditie gedaan. De eerste keer werd me verteld dat ik het niet genoeg wilde, en toen ik tweede keer terugkwam kreeg ik te horen dat ze me, in andere termen natuurlijk, niet ‘bijzonder’ genoeg vonden. Ach, iets over drie keer scheepsrecht zullen we maar zeggen.” 

Je kunt op twee manieren auditie doen voor de Academy: of via een aanmeldingsfilmpje, of je waagt een gokje bij de zogenaamde ‘BNN bus’. Arda Kaya zocht zijn geluk bij de bus, en behoort tot de 2018 lichting van de Academy. Of het hem bevalt? “Jazeker,” zegt Kaya volmondig. “Dit gaat heel cliché klinken, maar een van de redenen dat ik journalistiek ben gaan studeren, is omdat ik graag bij BNN-VARA wil werken.” Maar wat is dan die aantrekkingskracht van BNN? “Je krijgt ongelofelijk veel kansen om toffe shit te maken. Ik heb gesolliciteerd op de functie van redacteur, maar vervolgens werd ik wel voor de camera gezet. Puur doordat ik met een goed idee kwam. Die kans krijg je. Daarnaast leer je ontzettend veel. Je krijgt echt alle aspecten van media mee, en je kunt zeer veel wanneer je klaar bent. Niet alleen qua skills, maar BNN Academy staat ook goed op je CV.”

Is dat ook de reden dat Rinne weer wilt solliciteren? “Deels. BNN is iets wat ik al een ongelofelijk lange tijd heb gewild. Ik kan niet precies onder woorden brengen waarom, maar het voelt gewoon alsof ik er ontzettend goed zou passen. Kijkend naar het soort mensen bij BNN, naar de programma’s… het spreekt me aan.”

Een zeer leerzame ervaring, en een kaliber aan ervaring. Dat lijkt de BNN Academy volgens Post en Kaya te bieden. Maar wat is dan na BNN het plan? Kaya; “Ik hoop natuurlijk dat ik mag blijven, al zijn ze altijd angstvallig stil bij het aanzien van mijn producties. Ik heb geen idee of ik het goed heb gedaan.” Rinne doet liever nog geen uitspraken; “Eerst maar eens zien of het me dit jaar wel lukt.”

Redacteur Anouk Bowman sprak met Rinne Post en Arda Kaya voor een korte audioreportage. Luister mee: