“De neon lichten schijnen fel op Broadway en er is altijd magie in de lucht”, zongen the drifters en George Benson in de hit genaamd On Broadway uit 1962. Maar wat is nou precies die magie van Broadway? 

Musicaltheater maakt sinds eind vorige eeuw een opmars in de Nederlandse theaters. Het publiek lijkt te smullen van zoetsappige romantische verhalen of grote drama’s onder begeleiding van een, meestal, live orkest. Als maatstaf voor onze kwaliteit van musicals meten we ons vaak aan het Amerikaanse Broadway. De straat waar grote theaters aan liggen waar elke avond grote optredens worden gegeven.

Darren Wildeman, de eigenaar van een van de meest gerespecteerde musical nieuwssites all things Broadway, vertelt over waar die aantrekkingskracht vandaan komt. “Het is hier waar musicals ontstaan zijn. Omdat dit een plaats is van ontwikkeling en onbegrensde mogelijkheden zie je ook dat de musicals groot, grootser, grootst worden gemaakt.”

Om de ontwikkelingen op Broadway te stimuleren, worden er elk jaar prestigieuze prijzen uitgereikt voor de beste producties, acteurs, actrices en choreografen op Broadway. “De Tony Awards hebben jaar in jaar uit de kunstenaars van Broadway beloond voor hun harde werk”, aldus Wildeman.

In Nederland is de populariteit van Broadway goed te zien. Op dit moment is er zelfs een concertreeks waarin het beste van Broadway door onze eigen musicalsterren wordt gezongen. Een reportage van de premiere van die concertreeks is hier te vinden:

Darren sloot zijn pleidooi over de magie van Broadway af met het volgende: “Vliegende heksen, King Kong op het podium… Het kan allemaal. Dat is de kracht van Musical. Dat is de kracht van Broadway.”

Om meer te lezen over de kanshebbers op de Tony Awards, KLIK HIER.