Het aantal festivals neemt met de jaren toe, laat de Vereniging van Evenementen Makers weten. Zo vond ook het Lentecircus festival in Hoofddorp op zaterdag 25 mei 2019 voor het eerst plaats.

In de stad Amsterdam worden de meeste festivals georganiseerd. Het gaat hierbij om 155 festivals per jaar. De stad die op nummer twee staat, is Rotterdam met 48 festivals per jaar. De meeste festivals worden georganiseerd in de maand juni. EM cultuur telt dan 145 festivals. Ook in de maanden augustus en mei hoef je je niet te vervelen, met ruim 130 festivals op de agenda. Het aantal festivals in de maand augustus is het meest toegenomen: er zijn maar liefst 37 festivals die maand bijgekomen.

Niet alleen komen er meer festivals bij, de festivals verspreiden zich ook meer. Zo is het aantal festivals in Noord-Brabant gestegen met 34 procent, in Friesland met 31 procent en in Groningen en Flevoland met 29 procent. Toch worden de meeste festivals nog altijd georganiseerd in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland.

Daarnaast hanteert elk festival een thema. Zo is er muziek, theater, beeldende kunst, literair en dans. Meer dan de helft van de festivals die worden georganiseerd, zijn muziekfestivals. Ook in de categorie muziekfestivals zijn er verschillende soorten, zoals pop, klassiek en jazz. Van alle muziekfestivals focust 89 procent zich op popmuziek. Dat is meer dan vorig jaar. Daarentegen daalt het aantal klassieke en jazz muziekfestivals vergeleken met vorig jaar. In totaal worden er 1115 festivals dit jaar in Nederland georganiseerd. Dat zijn er 300 meer dan vorig jaar. Er vindt dus een overduidelijke stijging plaats.

Toch is het een harde wereld. De concurrentie is groot, de kosten zijn hoog en het is lastig om potentiële headliners te krijgen. Zo sloeg het Elektronicafestival Pitch in 2018 een jaar over, omdat er te veel naar Lowlands gingen. Het is een risicovolle business, omdat het vaak afhangt van het aanbod, de vergunningen en het weer. Zo ging het Amsterdams Verbond op 5 mei dit jaar bijna niet door, omdat ze nog geen vergunning konden krijgen van de gemeente Amsterdam. Een festival organiseren is dus leuk en er is vraag naar, maar het is ook een risico en een fragiel iets.