Bands als Golden Earring, Di-rect en Anouk hebben Den Haag op de kaart gezet als muziekstad van Nederland. Maar hoe accuraat is die beschrijving nog? Uit onderzoek van Thaesis, in opdracht van Gemeente Den Haag, is gebleken dat Amsterdam 30% van de concertbezoekers in Nederland ontvangt en daarmee muziekstad van Nederland mag worden genoemd. Toch is de term van meer factoren afhankelijk.

Met poppodium PAARD, Musicon, de Zwarte Ruiter en Popradar zit Den Haag niet verlegen wat betreft locaties om livemuziek te faciliteren. Ieder weekend is er wel een festival te bezoeken of een optreden te bekijken. De muziekscene in Den Haag leeft. Toch slaan bookers van vooral popmuzikanten de Hofstad regelmatig over tijdens hun tour, zo blijkt uit het onderzoek. Waar dat aan ligt is niet duidelijk. Joeri Gordijn, hoofdredacteur van muziekplatform 3voor12 Den Haag, geeft hier de volgende verklaring voor: “Den Haag ligt net tussen Rotterdam en Amsterdam in. Wanneer een bandje twee grote shows wil uitverkopen, wordt er al snel voor Amsterdam en een stad als Groningen, Tilburg of Rotterdam gekozen. Den Haag wordt dan vaak overgeslagen.”

Pop mag dan misschien niet erg aanslaan in de Hofstad, andere muziekgenres zijn er juist in overvloed. Er loopt voldoende aanstormend talent rond en de muzikale infrastructuur is gunstig. Van dj’s tot bands, tot klassieke artiesten en andere musici. Er zijn een groot aantal mogelijkheden en opties voor beginnende talenten zoals subsidies, oefenruimtes, opleidingen en coaches. Leunt Den Haag dan nog erg op de titel uit het verleden? “Dat wel”, vindt Joeri. “Anouk woont al jaren niet meer in Den Haag en ook van Di-rect woont de helft van de bandleden in België. We moeten dat imago loslaten en focussen op wat er nu in Den Haag aan talent rondloopt. Namen als Son Mieux, San Holo en de 54 Gang hebben dezelfde potentie als Di-rect een aantal jaar geleden.”