Met de komst van de nieuwe film Rocketman donderdag, over het leven en oeuvre van zanger Elton John, wordt de reeks aan films over muziek en muzikanten steeds verder aangevuld. Na A Star Is Born en Bohemian Rhapsody lijkt ook deze film over de Britse muzikant een enorme hype te worden. Hoe populair zijn ze nou eigenlijk?

Wereldwijd had A Star Is Born een opbrengst vergaard van meer dan 433 miljoen dollar, dat is omgerekend grofweg 387 miljoen euro. Dat niet alleen, zowel de Volkskrant en NRC schreven lovende recensies over de film. Als je deze film met Lady Gaga en Bradley Cooper vergelijkt met Bohemian Rhapsody en Rocketman, valt A Star Is Born eigenlijk een beetje buiten de boot. Dit is namelijk al de vierde keer dat de film wordt gemaakt. De originele versie komt uit 1937, maar de bekendste uit de reeks namaak is de versie met Barbra Streisand en Kris Kristofferson in de hoofdrollen.

De populariteit van de film valt niet alleen in geld uit te drukken, want de film heeft talloze nominaties ontvangen van onder andere de Golden Globe Awards en de Academy Awards (Oscars). Ze wonnen van alle nominaties een Oscar voor de muziek die geschreven is voor de film en een Golden Globe voor beste film. Volgens de Telegraaf draaide de film halverwege maart dit jaar al een halfjaar in de bioscoop en in 25 weken tijd trok de film in ons land meer dan 700.000 bezoekers.

De film Bohemian Rhapsody, over de loopbaan van de band Queen (maar vooral ook over het leven van de frontman Freddie Mercury) viel, net als A Star Is Born, flink in de prijzen. De twee films hebben ook een tijdje tegelijkertijd in de bioscoop gedraaid en beide tijdens de grote award shows prijzen in de wacht gesleept. Rami Malek, die Freddie Mercury speelde, mocht de Oscar voor beste acteur mee naar huis nemen. Maar ook de Oscars voor film editing, sound editing en sound mixing gingen naar Bohemian Rhapsody.

In Nederland is de film ook populair en draait hij nog steeds in de bioscoop. De film won ook de NRC Filmwedstrijd begin dit jaar: 762 van de 5000 stemmen ging naar de film over de Britse zanger en band.

Donderdag is dus de première van Rocketman, een film over het leven en de carrière van Elton John, nog zo’n Britse grootheid als Freddie Mercury. A Star Is Born is overigens geen film gebaseerd op het leven van muzikanten die echt hebben bestaan, en in vergelijking met Freddie Mercury leeft Elton John nog. De film is nog piepjong en pas nét uitgebracht in het buitenland, maar kon al op één nominatie rekenen tijdens het Cannes Filmfestival.

De Volkskrant heeft inmiddels ook al een artikel naar buiten gebracht waarin ze Rocketman met Bohemian Rhapsody vergelijken en zich afvragen of Rocketman net zo’n succes zal worden. Goed om hierbij te weten is dat de originele regisseur van Bohemian Rhapsody, Bryan Singer, de laatste paar weken tijdens de productie werd vervangen door Dexter Fletcher. Toen Fletcher gevraagd werd om het regisseerwerk over te nemen, was hij al bezig met de film over Elton John. Wie weet kan Rocketman de opbrengst van 900 dollar voor Bohemian Rhapsody overstijgen.

Tim Kalksma is een groot fan van Elton John en heeft goede verwachtingen van de nieuwe film over zijn idool. Hij weet ook dat regisseur Dexter Fletcher aan Bohemian Rhapsody heeft gewerkt. Misschien dat Fletcher wel de grootste factor tot succes is, nu de verwachtingen hoog zijn voor Rocketman. In het korte item hieronder kun je zien wat Tim er precies van vindt en wat hij hoopt dat de film teweeg zal brengen.