Het zal je vast niet zijn ontgaan. Op 23 mei 2019 vonden de Europese Verkiezingen plaats. De PvdA komt uiteindelijk met 6 zetels als grootste partij uit de bus, daarna volgen VVD en CDA met 4 zetels laat Exitpolls weten.

Een comeback van de PvdA. In 2014 haalde ze 9 procent van de stemmen en dit jaar krijgt de partij maar liefst 18 procent van de stemmen. PvdA kampte in de afgelopen jaren met de andere linkse partijen GroenLinks en SP bij de verkiezingen.
Als je denkt aan de PvdA dan denk je aan links, Frans Timmermans en… De Jonge Socialisten. De PvdA is de moederpartij van deze jongerenorganisatie en is opgericht om ervoor te zorgen dat jongeren meer invloed kunnen uitoefenen op beslissingen die worden genomen in de politiek. Er speelde namelijk het gevoel onder jongeren dat ze minder rechten hadden dan ouderen.

Toch gaat de samenwerking tussen de JS en de PvdA niet altijd over rozen. Zo behandelen ze in het voorzittersdebat onder andere de stelling: De JS moet minder achter de PvdA aanlopen als het gaat om acties en campagnes. “Ik vind dat we vaker onze mond open mogen trekken en niet alleen voor de foto daar moeten staan, omdat dat de PvdA dan goed geframed wordt met een groep jongeren.” Laat kandidaat Lilit Zeltsburg weten.

De jongerenpartij probeert invloed uit te oefenen op de PvdA door middel van actie voeren. Maar niet alleen op politiek vlak proberen ze invloed uit te oefenen. Er zitten ook vertegenwoordigers van de JS in alle kandidaatstellingscommissies en programmacommissies. Op deze manier proberen ze ervoor te zorgen dat de stem van jongeren gehoord wordt binnen de PvdA.

In principe kan iedereen lid worden. Er is wel een bepaalde aanhang waar je dan ook achter moet staan. Zo vormen de Jonge Socialisten hun standpunten altijd vanuit de vijf beginselen: gelijkheid, solidariteit, vrijheid, duurzaamheid en verbondenheid.