Journalisten komen door hun werk wel eens in benarde situaties terecht. In Nederland hebben we dan nog niets te klagen. Hier hebben journalisten alle vrijheid; ze mogen zo goed als alles schrijven wat ze willen, over wat en wie dan ook. Maar niet overal ter wereld krijgen journalisten zo veel ruimte. Hoe zit dat in een land als Rusland?

Niet meer dan een maand is het geleden dat de mysterieuze dood van een Russische journalist in opspraak kwam in de internationale media. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Kijkend naar de beelden van een beveiligingscamera, zou je echter vermoeden dat er iets anders achter zit. Belangrijk detail in het noodlottige verhaal van de journalist is dat hij zich kritisch opstelde tegenover president Poetin en zijn achterban.

Dit soort voorvallen zorgt voor angst bij jonge journalisten, zoals ook bij eerste-jaars studente Alissa: “Het lijkt me helemaal niks om altijd bang te moeten zijn, dat je in de gevangenis belandt.” Onzin, vindt oud-correspondent van de voormalige Sovjet-Unie, Floris Akkerman. Hij heeft zich in Rusland nooit bedreigd gevoeld, zegt hij. “Als buitenlandse correspondent heb ik daar altijd goed mijn werk kunnen doen. Ik kon praten met wie ik wilde en ben nooit achternagezeten.” Voor Russische journalisten, en dan met name diegenen die zich kritisch opstellen, kan het wel een stuk gevaarlijker zijn: “Als je als Russische journalist gaat zitten graven in corruptiezaken en wat Poetin allemaal uitvreet, dan wordt het een ander verhaal. Dan speel je met je leven.”

Luister hier naar het radio-item over journalisten in Rusland: