Hij is het jongste raadslid in Alphen aan den Rijn. Met zijn 24 jaar zit Evon Zevenbergen voor de partij Nieuw Elan in de gemeenteraad. Even wennen is dat nog wel; Evon had geen politieke ervaring voordat hij zo’n zes jaar geleden begon.

‘Nu ik raadslid ben, merk ik wel dat je van veel dingen iets moet vinden. Dingen waar je tot dan toe nog nooit aan had gedacht.’ Van een brug om de otterpopulatie bij de Nieuwkoopse Plassen te redden, tot aan lachgas. Overal moet Zevenbergen op voorbereid zijn. ‘Ik ging eigenlijk de politiek in omdat ik zelf een verandering in dingen wilde maken, in plaats van alleen te klagen. Bijvoorbeeld dat er in het weekend geen etenstentjes ‘s nachts open zijn voor de mensen die uit zijn geweest. Dat zou voor overlast zorgen. Iedereen boven de 30 weet mij gek genoeg haarfijn te vertellen dat dat toen gewoon normaal was.’ Vooral opkomen voor de jongeren dus. Het is een frisse wind die door de stoffige vergaderzaal waait. Zevenbergen omschrijft zichzelf als een ‘rebel’. ‘Ik hou wel van een beetje stoken. Dat maakt het ook leuk.’

En zo begon Zevenbergen zijn politieke carrière om zelf te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Veel politieke ambities heeft hij niet, ondanks dat hij nu in de raad zit. ‘Ik wil sowieso niet provinciaal, voorlopig ook niet landelijk of Europees. Lokaal wil ik ook geen wethouder of burgemeester worden, dat staat vast. Ik zou wel ooit graag lijsttrekker worden. Maar dat is alleen als onze huidige lijsttrekker zou vertrekken. Het gaat prima zoals het nu gaat.’ Jong en in de gemeenteraad om een verschil te maken. Vanuit de gedachte dat er meer aandacht gegeven moest worden, zonder enige ervaring. Iedereen kan politicus worden; wat je nodig hebt is vertrouwen van de kiezers.