De jongerenpartij bestaat pas twee jaar en heeft nu al ruim 5.000 leden, daarmee is Jongerenorganisatie Forum voor Democratie (JFvD) de snelst groeiende en inmiddels ook de grootste jongerenpartij van Nederland. Wat is hun succes-formule?

Misschien wel de grote hoeveelheid evenementen. Zo houdt JFvD lezingen, trainingen, debatten, seminars, enkele reisjes naar het buitenland en een jaarlijkse winter- en zomerschool waar jongeren 4 dagen naar colleges gaan en potjes pool spelen onder het genot van bier.  Daarnaast organiseert elke regio maandelijkse evenementen.

Zo bezocht ik afgelopen week een evenement in Zutphen: Boreaal Bowlen met JFvD. Hier sprak ik met Carlos Klazinga, actief lid van FvD en JFvD. Hij wijdt het succes van de jongerenpartij aan de informaliteit en de toegankelijkheid. Zo zijn de frontmannen van Forum, Thierry Baudet en Theo Hiddema, regelmatig zelf aanwezig bij borrels.

Verder verslag van de avond in Zutphen: 

Ook via sociale media is FvD erg spraakmakend. Door middel van grappige foto’s en filmpjes spotten ze met partijleiders zoals Rutte en Timmermans, maar ook de nodige zelfspot blijft niet uit.

Zo lukt het JFvD om steeds meer jongeren te bereiken, maar één groep blijft achter, de vrouwen. Volgens Klazinga komt dat door het nep-nieuws over de vrouwonvriendelijke uitspraken van Baudet. “Die desinformatie is onder andere wat de vrouwen op afstand houdt”, vertelt Klazinga, “maar dat zijn wel de vrouwen die niet de moeite doen om te kijken hoe het nou echt zit. Daarnaast zijn we een rechtse partij en dat trekt over het algemeen toch meer mannen dan vrouwen aan, dat is een feit”.

Na het bowlen spreek ik nog met Bregje, één van de weinige vrouwen die aanwezig is op het evenement. Zij geeft aan dat haar omgeving haar wel eens confronteert met de vrouwonvriendelijke uitspraken van Baudet. Bregje: “Wat ik vaak hoor van vrouwen uit mijn omgeving is dat ze Thierry een beetje een vies balletje vinden, maar dan luister ik naar hem en denk ik ja die man is gewoon heel intelligent en moet ik dan mee gaan met alle vrouwen omdat zij zeggen dat hij slecht is? Dan vorm ik toch liever mijn eigen mening.”

Enkele bronnen zijn niet met volledige naam vermeld om anonimiteit te waarborgen. 

Beeld door Carlos Klazinga (JFvD Overijsel)