De Europese Parlement verkiezingen zijn net geweest. De verkiezingen zijn positief verlopen als je kijkt naar de opkomst zijn is in heel Europa bijna 51 procent naar de stembus gegaan. Toch is het zo dat volgens Sabine Geers, hoogleraar van de universiteit van Amsterdam, twee derde van de Nederlanders een zwevende stemmer is. Weten Nederlanders wel op wat voor partij ze stemmen?

Volgens Sabine weten veel van de stemmers juist heel goed op wat voor partij ze stemmen. Door invloed van de media is de Nederlandse stemmer goed geïnformeerd en goed op de hoogte van  politieke updates. De toename van het aantal zwevende kiezers heeft ook vooral te maken met de ontzuiling van Nederland. De resultaten van Sabine zijn gebaseerd op een onderzoek naar het effect van nieuws op de kiezer. Volgens haar zijn Nederlandse kiezers het meeste beïnvloed door inhoudelijk nieuws over beleid.

Volgens cijfers van het CBS tussen 2012 en 2016 heeft politieke betrokkenheid onder een groot deel van de stemmers tegenwoordig te maken met internet. 30% van de informatie die stemmers onder de 35 binnen krijgen komt volgens het internet. Politieke interesse neemt toe met de jaren, de gemiddelde interesse daalt echter als je een leeftijd hebt bereikt van 75. 

Hoe goed zou je eigenlijk de partij standpunten moeten kennen voordat je naar de stembus gaat? Is de zwevende of vaste kiezer wel goed geïnformeerd? We gingen de straat op om mensen te vragen hoeveel ze wisten van de partij waar zij op gestemd hebben. Door middel van Stemwijzer en de partijstandpunten, zoeken wij uit wat mensen weten van de partij die hun stem kreeg.