Aanstaande woensdag 24 april is het de Internationale dag van de geleidehond: een dag waarop we deze bijzondere dieren eens in het zonnetje zetten. Elk jaar wordt deze dag gevierd op de laatste woensdag van april. Een geleidehond komt voor velen van pas, maar voor wie precies? En welke soorten zijn er?

Geleidehonden worden al sinds 1935 opgeleid door het KNGF, het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. Het is een stichting, dus het fonds is voornamelijk afhankelijk van giften en sponsoring. Bij het KNGF voeden ze verschillende honden op tot geleidehond, en niet alleen voor slechtzienden kan deze hulphond een oplossing zijn. Ook voor bijvoorbeeld kinderen tussen de 3 en 7 jaar oud die last hebben van autisme, kunnen een speciale autismegeleidehond krijgen. Deze honden zijn getraind om deze kinderen buitenshuis goed te begeleiden. De hond kan ingezet worden om angst voor de buitenwereld voor het kind te laten verdwijnen. Een hele nuttige oplossing dus!

(de tekst gaat door onder de video)

Ook mensen met een posttraumatische stressstoornis kunnen deze honden helpen. Het KNGF leidt speciale ‘buddyhonden’ op voor mensen met PTSS. Deze honden worden opgeleid voor (oud-) geüniformeerden. Denk hierbij aan politieagenten, brandweerlieden en oorlogsveteranen. De hond kan een steun zijn voor deze mensen: de hond geeft een gevoel van veiligheid en biedt troost en rust. Ook heeft deze hond praktische vaardigheden: zo kan deze hond herkennen wanneer mensen nachtmerries hebben en deze wakker maken.

Buddyhonden zijn er ook voor kinderen met een handicap. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met een handicap door een buddyhond een boost krijgen in hun zelfvertrouwen, en zich over het algemeen beter voelen. De hond houdt het kind gezelschap, biedt steun, vertrouwen, structuur en natuurlijk plezier. De kinderen raken spelenderwijs gewend aan het hebben en verzorgen van een hond. Later kunnen ze hier profijt van hebben, als ze later een geleidehond nemen. Een oplossing die voor veel kinderen goed van pas komt.

Voor mensen met een handicap kan het leven behoorlijk ingewikkeld gemaakt worden: handelingen die voor de meeste mensen gemakkelijk zijn, kunnen voor mensen met een handicap erg ingewikkeld zijn. Voor deze mensen kan een assistentiehond van pas komen. Deze hond is goed in het verrichten van simpele handelingen, zoals het openen van deuren, bedienen van knoppen, oprapen van voorwerpen, aan- en uitkleden, en meer.

Naast al deze wat onbekendere hulphonden, is er natuurlijk ook de blindengeleidehond. Deze hond is vooral voor mensen die slechtziend een ontzettende steun. Deze geleidehonden bieden verschillende dingen. Voornamelijk veiligheid is belangrijk voor de slechtziende baas: de baas hoeft niet langer bang te zijn om te vallen of ergens tegenaan te lopen. Ook zorgt het voor meer snelheid in het leven van de baas. Zo kan de hond helpen met het vinden van het zebrapad, of helpen als de weg bijvoorbeeld ligt opengebroken. De hond weet dan een alternatieve route te vinden en de baas in deze route te begeleiden.

Hoe worden de honden opgeleid?
De honden worden geboren in huiselijke kring, om zo de honden de best mogelijke start mee te geven. De moederhond zal hier haar pup ondersteunen in het kennismaken met de wereld. Gemiddeld worden er zo’n 200 pups geboren voor het KNGF. Dit zijn verschillende soorten honden: golden Retrievers, labradors, maar ook Duitse herders of kruisingen daarvan.

Nadat de pup zo’n 8 weken bij haar moeder is opgegroeid, wordt de pup verplaatst naar een puppypleeggezin. Hier zal de hond zijn eerste jaar doorbrengen, en zal de hond kennis maken met andere honden, maar ook natuurlijk andere situaties, zoals winkelcentra, het openbaar vervoer en andere kinderen. Ook worden de honden in deze fase al goed afgericht: ze leren basiscommando’s als ‘hier’, ‘zit’, en ‘blijf’. Het baasje van de hond heeft in deze fase contact met de begeleiders van het KNGF, zodat het zeker is dat de hond een goed leven heeft en een goede start van zijn opleidingstraject beleefd.

Na ongeveer 14 maanden komen de honden terecht in het opleidingstraject van het KNGF. Er wordt dan goed gekeken waar het talent van de hond ligt: is het een geschikte blindengeleidehond, of misschien toch meer een buddyhond? Ook worden in deze fase de honden medisch getest. Alleen de 100% gezonde honden kunnen het opleidingstraject volgen. Dit traject duurt zo’n 3 tot 8 maanden. De honden worden in Amstelveen dagelijks getraind door speciale medewerkers van het KNGF. Na dit intensieve opleidingstraject wordt er een match gezocht met een potentieel baasje.