Foodtruckfestivals: nu de zomer aanbreekt, zijn de festivals bijzonder in trek. Volgens onderzoek van Harry van Vliet van de Hogeschool van Amsterdam, blijkt dat 91% van de foodtruckfestivals zes jaar of korter bestaat. Het moge dus duidelijk zijn dat pas de afgelopen jaren behoorlijk populair zijn geworden. Buiten gezellig een hapje of een drankje met je vrienden, veel mensen vinden het gezellig. Uit een marktonderzoek van FoodTruckBooking.com, bleek al dat de foodtrucks ook als paddestoelen uit de grond schieten: ongeveer de helft van de foodtrucks in 2017 bestond korter dan 3 jaar. 

Harry van Vliet deed een jaar lang onderzoek naar de groei van foodtruckfestivals: al lijken het er steeds meer te worden, dat valt in werkelijkheid tegen. In 2017 deden 49 nieuwe foodtruckfestivals hun intrede, waar dat in 2016 nog 85 nieuwe waren. De steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn een populaire foodtruck-bestemming: deze steden zijn samen goed voor 21 procent van alle foodtruckfestivals in Nederland.

En wat wordt er dan gegeten op deze gezellige avonden met vrienden? De food top 6 is als volgt:

  1. Hamburgers en broodjes vlees
  2. Pannenkoeken, wafels en churros
  3. BBQ en spare-ribs
  4. Koffie en thee
  5. IJs
  6. Cakes, scones en koekjes

Ook is het gros aan foodtruckfestivals gratis: Bij slechts 12 procent van de festivals betaal je een entreeprijs, 88 procent is gratis. Ook zijn de meeste festivals meerdaags: 77 procent, tegenover 23 procent welke slechts één dag zijn. Een van de tien foodtruckfestivals is binnenshuis, terwijl negen van de tien gewoon lekker in de buitenlucht is.

Onze reporter Floris ten Hacken ging afgelopen weekend langs bij het populaire foodtruckfestival Lepeltje Lepeltje om het succes achter deze festivals te verklaren. Hij sprak daar met een foodtruckeigenaar en een van de barhoofden van het festival. Luister de reportage hieronder.