De politievakbonden kondigden eind vorige week een nieuwe staking aan, ”De heftigste staking ooit.” Vrijdagavond tot en met zondag zal de politie alleen aanwezig zijn voor noodgevallen en de rest links laten liggen. Dit alles om de overheid onder druk te zetten gedurende de CAO onderhandelingen voor de politie. Kan onze veiligheid nog wel honderd procent gegarandeerd worden, of leven we dit weekend in chaos?

De actie die #geenspoedgeenpolitie genoemd wordt zal vrijdag om 18:00 van start gaan. Tenminste, als de politievakbonden en de overheid het niet eens worden in de CAO-onderhandelingen voor die tijd. De politie zal wel aanwezig zijn op het kantoor maar de enige situaties waar voor ze de straat op gaan zijn 112-noodgevallen. Maar wat is nu spoed dit weekend en wat valt daar juist niet onder? Wijkagent Gerard van den Akker verduidelijkt het voor ons. (Audio verslag door Roan Andrée)

Staken als pressiemiddel voor de CAO onderhandelingen, de zogenoemde heftigste staking ooit. De politie zal niet onder andere aanwezig zijn bij de eredivisie wedstrijden komende speelronde. Zullen deze wedstrijden dan wel veilig kunnen verlopen? Woordvoerder van het landelijk actiecentrum Maarten Brink legt de situatie voor ons uit. (Video-verslag door Dimitri van Tuijl)

Supporter Vincent laat zich dus niet wegjagen door mindere veiligheid aankomende zondag tijdens de wedstrijd van FC Utrecht. Voor nu is het de bedoeling dat de wedstrijden zoals gepland doorgaan. De KNVB wilde ons niet te woord staan omdat het volgens hen nog te vroeg is om uitspraak te doen over het wel of niet door laten gaan we de wedstrijden dit weekend.

(Tekstverslag door onze verslaggever Jesse Freriks)

Ik spreek vandaag met Leon Meijer, wijkagent in de gemeente Duiven.

U bent werkzaam bij de politie, hoe lang al?

“Ik ben in ’79 afgestudeerd aan de politieacademie. Het is inmiddels 2018, dus volgend jaar zal mijn 40e jaar worden.”

Pfoe, 40 jaar, zo oud zijn onze lezers nog niet, wat heeft u gedreven al die tijd?

”Nou, dat is heel simpel, althans voor mij was het geen moeilijke opgave. Sinds dat ik een kleine jongen was ben ik al gefascineerd door het werk wat ‘dieners’ uitvoerde. Op de beeldbuis was vaak een promotie te zien van wat de politie destijds allemaal deed. Zo reden zij paard, wat in vergelijking met de huidige tijd erg ‘cool’ was onder jongeren. Daar is ook mijn passie voor motorrijden vandaan gekomen. Ik ben sinds een jaar of vijf wijkagent, daarvoor heb ik twintig jaar als motoragent door de straten van Arnhem en omgeving gereden. Helaas is het door de slijtage van mijn linkerheup niet meer mogelijk om op het stalen ros te stappen.”

Nu even over op de actualiteit, het herstelplan gepresenteerd door de vakbonden, hoe kijkt u hier tegen aan?

”Ik vind het een fantastisch initiatief van de bonden, dat er nu eindelijk een breed gedragen statement is over de gang van zaken is natuurlijk fantastisch! In de enorm veranderde politiewereld, er moet -net zoals in veel andere beroepsvakken hoor- meer werk verricht worden door een steeds kleiner aantal mensen. Daarbij komt nog eens dat wij als agenten, dames en heren van het ‘doenwerk’ soms wel eens een hele dag achter zo’n laptop zitten te tikken. Dataverzameling maakt het politiewerk uiteraard makkelijker en beter overzichtelijk. Maar dat ik als wijkagent niet in de wijk rondloop en het aanspreekpunt kan zijn bij problemen dat doet mij zeer.”

Dat is ook een punt wat de bonden aankaarten, dat een wijkagent zich 100% bezig moet houden met zijn wijk. 

”Ja dat is in de afgelopen jaren wel wat moeilijker geworden. Ik wil niet al te veel klagen, want in heel Nederland zijn er sectoren die gebukt gaan onder soortgelijke trends. Zij hebben niet de kans om een statement te maken zoals de vakbonden aanstaand weekend van plan zijn.”

Is dat ook de reden dat u niet van plan bent om te gaan staken?

”Wij hebben natuurlijk net als iedere ander burger in Nederland recht om actie te voeren tegen beleid van bovenaf. Ik kies er echter expliciet voor om niet te gaan staken. In mijn wijk is er niet veel tolerantie voor de politie. Wanneer ik openlijk achter de actie sta, laat ik die mensen in de steek. We moeten als maatschappij kijken waar het probleem precies ligt, zonder dat er mensen de dupe worden van het reeds gevoerde beleid. Ik hou van het vak van politieagent, dat probeer ik ook te stralen naar mijn wijk toe, ik hoop dat ze het zullen waarderen.”

De waardering voor hulpverleners is al jaren aan het afnemen, in mijn ogen loopt dit gelijk met het veranderde beleid: Meer klaarspelen, met minder. Hoe ziet u dit?

”Daar sla je wat mij betreft de spijker op de kop. Zoals in het herstelplan te lezen valt worden aspirant-agenten ingezet en worden deze meegenomen in de volledige teamsterkte. Dit houdt in dat een aspirant, die het vak zich nog meester moet maken, de volledige verantwoordelijkheid wordt toebedeeld. Dit kan natuurlijk niet goed zijn, maar het is helaas een trend die zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. Alleen daarom zou er meer geld moeten naar de politie, om dit soort schrijnende situaties op te lossen. Een aspirant heeft natuurlijk nog niet genoeg ‘know-how’ om in een complexe situatie adequaat op te treden en zal eerder geneigd zijn om op emotie te handelen. Dit is hem natuurlijk niet kwalijk te nemen, maar helpt het algehele beeld en respect voor de politie natuurlijk totaal niet verbeteren.”

Wat wilt u onze lezers nog meegeven?

”De passie voor het politievak is bij mij en mijn directe collega’s niet afgenomen, wij zijn er voor u, maar u ook zeker voor ons! Jullie hebben nu kunnen lezen met wat voor zaken wij als eenheid te kampen hebben. Ik wil dit niet als excuus aandragen, maar ik hoop dat er een situatie ontstaat waarin begrip en respect centraal zullen staan. Alhoewel ik niks voel voor het actievoeren aankomend weekend en gewoon mijn nachtdiensten ga werken, wens ik mijn collega’s de kracht om het tot een goed einde te brengen. Zodat de politie weer kan doen waar zij goed in zijn, het dienen van de mensen die ons nodig hebben!”

Net binnen: Minister Grapperhaus stapt naar de rechter om de cao-acties van aankomend weekend te dwarsbomen. Volgende week volgt er een follow-up. Stay tuned!