Nederlands eigen Boyan Slat lanceerde in San Francisco vorige week zijn eerste buissysteem waarmee hij het probleem van de plasticsoep wilt aanpakken. Met zijn organisatie The Ocean Cleanup is Boyan vijf jaar bezig geweest om de System 001, het eerste buizensysteem, te bouwen met als doel: het opruimen van de plasticsoep. Boyan weet dat nu alle ogen op hem gericht zijn, maar hij laat ook weten in een interview met Business Insider dat het voorkomen van de plasticvervuiling juist de prioriteit moet zijn, niet het opruimen.
 

Plasticsoep
Bouillon, tomaten of kippensoep, dat klinkt best wel lekker toch? plastic soep laat je toch eerder zitten met een bittere smaak in je mond. Nee het is ook niet iets wat je kan opwarmen en opeten, nee de plastic soep is een probleem in onze oceanen. Verspreid over de oceanen zijn vijf plekken, zogenoemde gyres, waar het meeste plastic zich ophoopt. Het plastic komt hier bij elkaar door de water- en windstromingen en hopen op in de vorm van een soort enorme draaikolk. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van The Ocean Cleanup dat de plasticsoep in de grote oceaan groter was dan verwacht. De Great Paciffic Garbage Patch (de plasticsoep gyre in de grote oceaan) bedraagt zeker 80.000 ton plastic dat zijn acht duizend vrachtwagens, genoeg vrachtwagens voor een file op de A1 van Utrecht tot en met Almelo. Dat is pas één van de vijf gyres.

Als alles goed loopt met Boyan’s project dan is het mogelijk om dit op te ruimen. Maar dat opruimen heeft geen zin als er constant plastic bij blijft komen. Een oplossing: recyclen. Plastic breekt uit zich zelf haast niet af en kan dus vele malen hergebruikt worden voor nieuwe doeleinden. Verslaggeefster Karlijn Plooijer sprak met Menno Groen, hij is docent ‘Bloemist’ aan het Clusius college. Voor hem is recyclen belangrijk in zijn vak en in zijn persoonlijke leven. Aan de andere kant staat de manager van de sportschool TrainMore, zijn naam is Rijk. Voor hem en de sportschool is recyclen eerder een nadeel dan een voordeel.

”Daar passen die lelijke recycle bakken niet tussen.” aldus Rijk. Dan maar alles op dezelfde hoop. Het probleem is alleen dat als plastic opgehoopt wordt met ander afval de kans groter is dat het op straat beland, de straat waar de plastic reis begint.

De reis van het zakje
Zo’n plastic soep ontstaat niet zomaar van de ene op de andere dag. Sinds de jaren 50 hebben we een hoeveelheid plastic geproduceerd die gelijk staat aan het gewicht van een miljard olifanten bij elkaar. volgens een report van Greenpeace is slechts 9% van dit plastic gerecycled. De rest hiervan zwerft dus ergens over het land of maakt onderdeel uit van de plasticsoep. Op het moment dat bijvoorbeeld een plastic zak op straat beland is het kwaad al bijna geschiet. Vanaf dit punt word de zak opgepakt door de wind en beland het vroeg of laat in een rivier of rechtstreeks bij de oceaan. Eenmaal aangekomen in de oceaan wordt dit zakje op sleeptouw genomen door de stroming in de oceaan, wat het uieindelijk doet belanden bij één van de gyres.

In plaats van het afval op straat gooien is het verstandiger om het in een prullenbak te gooien, nog beter: het plastic zelfs scheiden. ”Zodra het bij ons binnenkomt kunnen we het doorgeven aan ons plastic recycle bedrijf.” vertelt Karin Ranschaert namens afval ophaalbedrijf in de Betuwe Avri. ”Het plastic afval wat we ophalen is vaak zuiver met haast geen zakken waar iets anders dan plastic in zit.” Datzelfde geldt volgens Karin ook voor de grijze containers die ze ophalen waar haast geen plastic meer in te vinden is. Dit zou betekenen dat mensen dus bewust meer bezig zijn met het scheiden van afval. Deze constatering komt overeen met cijfers van Milieucentraal, een organisatie voor tips en adviezen omtrent duurzaamheid. zij melden ook dat in Nederland een persoon gemiddeld negen kilo plastic per jaar scheidt.

Iemand die er zeker bewust met plastic bezig is, is Romee Hoeksma. Er is namelijk een manier om er honderd procent zeker van te zijn dat jij niks aan deze soep toevoegt: leven zonder afval. Verslaggeefster Hulya sprak Romee die er alles voor doet om te leven met zo min mogelijk afval: