Van 15 tot 29 september organiseert NOC*NSF de Nationale Sportweek. In deze week krijgt men de gelegenheid om verschillende sporten te proberen bij verschillende clubs en organisaties door heel Nederland. Inmiddels bestaat de Nationale Sportweek 15 jaar en keert het evenement jaarlijks terug. Normaliter wordt er een week besteed aan het evenement, maar ter viering van het 15-jarige bestaan wordt het twee weken gehouden en is dit in overlap met de Europese Week van de Sport dat van 23 september tot en met 30 september loopt.

De Nationale Sportweek wordt georganiseerd om men (opnieuw) kennis te laten maken met sport. 59 procent van de Europeanen sport zelden of niet. Ook haken jongeren vaker af op het moment dat zij naar de middelbare school toegaan. NOC*NSF hoopt dan ook dat het evenement zoveel mogelijk mensen aanspoort om mee te doen.

Er zijn verschillende steden aangewezen om een ander thema binnen sport te behandelen. Dit jaar doen de steden Deventer, Groningen, Helmond, Heerenveen en Den Haag mee. Binnen deze plaatsen wordt er veel aandacht besteed aan promotie van verschillende organisaties die hun deuren hebben geopend voor participanten.