Van 15 tot en met 29 september loopt de Nationale Sportweek, een initiatief van NOC*NSF. In deze week krijgt men de gelegenheid om diverse sporten te proberen bij verschillende locaties door heel Nederland. Sportclubs, sportbonden en andere organisaties openen hun deuren voor iedereen die interesse heeft om te komen sporten, zowel lokaal als landelijk.

Aan de Beukenlaan in Arnhem is de kakofonie aan enthousiasme van deelnemers en toeschouwers vanaf het begin van de straat te horen. Een luide mannenstem roept door de speaker: “Ja! Naar links en klappen in die handen. Klappen!”. De voordeur van het kale jaren ’90 sportgebouw staat wagenwijd open. De deur staat open voor bezoekers als deelnemers voor de activiteiten van vandaag. De muziek wordt beter hoorbaar, ondanks dat de instructeur met zijn luide stem er nog ver bovenuit steekt.

Binnen in het gebouw lopen de gekleurde lijnen op de grond gestructureerd langs en door elkaar. De rest van de vloer is grijs. Op de tribune aan de linkerzijde van het gebouw lijkt er meer moeite te zijn gedaan om er een sfeervolle ruimte van te maken. Geel, groen, oranje, blauw en rood steken tegen elkaar af bij iedere rij van stoelen. De zaal is ongeveer drie voetbalvelden groot en op ieder deel is er een activiteit gaande.

15-jarig bestaan
Inmiddels bestaat de Nationale Sportweek 15 jaar en keert het evenement jaarlijks terug. Vanwege de viering van het 15-jarige bestaan duurt de feestelijke aangelegenheid deze keer twee weken. Het idee achter de Nationale Sportweek is men (opnieuw) kennis te laten maken met verschillende sporten, zeker omdat in 2017 56,5 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar oud wekelijks sport. “De missie achter de Nationale Sportweek is dan ook simpel: zoveel mogelijk Nederlanders inspireren structureel meer te sporten. Wij hopen Nederland sportiever te maken,” vertelt woordvoerder namens NOC*NSF Kirsten van Alphen.

Rolstoelen in alle denkbare kleuren en sommige bekleedt met opvallende illustraties rijden door de ruimte. De ene deelnemer heeft een elektrische rolstoel, de ander rolt zichzelf fanatiek met krachtige armbewegingen vooruit. Gehandicapte kinderen tot en met 16 jaar oud zijn in groepjes verdeeld. Het ene groepje begint met hockey en de ander met voetbal. Zo zullen ze gedurende dag rouleren. Vrijwilligers van het CIOS zijn ook aanwezig en staan in oranje T-shirts met de tekst: ‘Ready to sport!’ en helpen waar nodig. Aan de zijlijn staat een moeder glimlachend naar haar zoon te kijken. “Hij heeft de spierziekte Duchenne. Hij is inmiddels acht jaar oud, maar we zagen toen hij vrij jong was dat er hij niet optimaal bewoog,” legt moeder Marieke Wiegers uit. “Het is goed dat er zo een dag wordt georganiseerd. Zo maakt hij ook kennis met sport. Dat hebben we nog niet eerder met hem gedaan.”

Ready to sport!
Deze dag, Ready to Sport!, is speciaal georganiseerd voor jongeren met een motorische beperking. Samen met de Rabobank Foundation realiseert het NOC*NSF deze dag in het teken van gehandicapten naast het activiteitenprogramma voor niet-gehandicapten. “Alle kinderen hebben zich vrijwillig opgegeven. De meeste van hen zijn hier door hun school, anderen zijn door ouders opgegeven. Het is een heel leuke dag met verschillende activiteiten,” zegt projectleider van Ready to sport! Heleen Moes, “Het kan moeilijk zijn voor kinderen met een beperking om te sporten. Wij willen laten zien dat het wel mogelijk is en misschien wel bij een organisatie die dichter bij huis is dan zij denken.”

De instructeur die danslessen geeft, is inmiddels zelf in een rolstoel gaan zitten. Met zijn harde stem roept hij door de speaker dat iedereen mee moet doen. Vervolgens haalt hij wat capriolen uit in de rolstoel. Een aantal jonge kinderen krijst het uit van enthousiasme. Ze klappen ongecontroleerd mee op de muziek. Een aantal wat oudere kinderen zit wat meer aan de buitenkant, maar geniet mee door heen en weer te rollen in hun rolstoel. Na de bezienswaardige capriolen van de instructeur wordt iedereen een fijne sportdag gewenst en gaan de activiteiten weer verder.

Verslaggeefster Hulya was ook aanwezig tijdens de sportdag ‘Ready to Sport’ en sprak met Joeri van Grol, oprichten en dansleraar bij Dans je Fit. Ook sprak ze met Lucas Schell, hij zit zijn hele leven in een rolstoel en speelt graag hockey.

Verslaggever Milton Pus interviewde Mike Splithof van Uniek Sporten over de sportdag voor gehandicapten. Daarnaast interviewde Milton Gert van de Kolk, derdejaarsstudent aan de CIOS in Arnhem, die als vrijwilliger aanwezig was. 

Meedoen?
Aankomende week zijn er nog verschillende activiteiten gaande door heel Nederland. De activiteiten zijn landelijk als lokaal te bezoeken en opgeven is niet altijd nodig. Op https://nationalesportweek.nl/sportkalender zijn alle activiteiten te vinden.