De kunstenaar Banksy is wereldwijd erg populair. Overal ter wereld laat hij zijn kunstwerken achter, maar niemand weet wie hij is. Dit houdt hij graag ook zo. Wel zijn er speculaties over wie hij is en wordt er gezegd dat hij vaak naar zijn eigen exposities gaat, want niemand herkend hem toch. Zijn kunstwerken staan vaak bekend om de ‘grote boodschap’ die het achterlaat over bepaalde gebeurtenissen in de maatschappij. Hij behandelt onderwerpen zoals gender, homohaat, oorlog en de sociale media hypes.

De kunstwerken van Banksy zijn bijvoorbeeld: ‘Girl with balloon’, ‘Kissing coppers’ en ‘Rage, the flower thrower’. Al deze kunstwerken zijn op gebouwen en muren over de hele wereld geplaatst. Hoe hij dit plaatst is onbekend, vaak gebeurt het ‘s nachts en gaat hij met meerdere mensen op pad om het werk te maken. Vaak zeggen mensen dan: ‘We zijn gebanksied’, hiermee wordt bedoelt dat hij het weer voor elkaar heeft gekregen om mensen te choqueren.

Zo heeft Banksy ons laatst wéér gechoqueerd. Op de veiling van het veilinghuis Sotheby’s. Zij waren bezig met het veilen van zijn werk ‘Girl with balloon’. Nadat een bod van omgerekend 1,2 miljoen was gegeven, was zijn werk verkocht. Een kort moment daarna begon het schilderij zichzelf te vernietigen, zo is te zien op dit filmpje. Je ziet dat iedereen erg in shock is van wat er zojuist had plaats gevonden.

Jaren geleden had de kunstenaar een papierversnipperaar gebouwd in de lijst van het werk. Hoe hij dat heeft gedaan is te zien op zijn Instagram pagina. Banksy heeft geschiedenis geschreven door als eerste kunstenaar zijn werk te vernietigen live op een veiling. Hij dacht hiermee zijn werk dus te vernietigen, omdat hij graag een statement wil maken door geen hoge prijzen voor kunst te betalen. Het enige wat er gebeurt is, is dat zijn kunst nóg meer waard is geworden.

Was het werk verwoesten om het niet te verkopen nou eigenlijk wel zijn echte intentie? Hij heeft zichzelf namelijk ‘per ongeluk’ multimiljonair gemaakt. Het werk was vorig jaar verkozen in Groot-Brittannië tot lievelingskunstwerk van het jaar. Nu is het ‘verwoestte’ schilderij nog veel populairder geworden. Die echte intentie zullen we nooit te weten komen.

Onze verslaggeefster Karlijn Plooijer was benieuwd of iemand ons kan vertellen wat de echte intentie van Banksy was en of het een doordachte marketingstunt van hem is. Ze sprak met Luuk, student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ook sprak ze met Fey, student aan de Design Academie in Eindhoven. Zij vertelt ons waarom deze versnippering van de kunst zo goed bij de werkwijze van de kunstenaar past.