striplegende stan lee overleden

12

De Amerikaanse stripauteur Stan Lee is op 12 november overleden. Dit heeft zijn dochter bekendgemaakt. Stan Lee had al langer problemen gehad met zijn gezondheid. Amerikaanse media meldt dat hij met spoed naar het ziekenhuis is gebracht, en hier vervolgens overleed. Hij was 95 jaar oud.

Lee is vooral bekend geworden door zijn verzonnen personages bij het bedrijf Marvel comics. Lee stond bekend als de maker van superhelden als Spider-Man, de Fantastic Four, Iron Man, de X-Men en de Hulk. Ook bedacht hij samen met Jack Kirby Black Panther. Lee is ook grotendeels verantwoordelijk voor het succes van Marvel Comics. Onder zijn leiding is het uitgebreid van een kleine New Yorkse uitgeverij naar een wereldberoemde multimediaconcern die strips, films en games creëren.

Stan lee stond erg bekend om zijn vooruitstrevendheid. Zo was hij de eerste stripauteur met zwarte superhelden en superhelden met handicaps. Hij wilde dat zijn superhelden menselijk waren en menselijke problemen hadden. En dat ze emoties hadden zoals mensen. In Spiderman toont hij daarom ook een tiener met onzekerheden en angsten net als andere tieners.

In 2002 heeft Lee wel zijn oude werkgever aangeklaagd. Dit omdat hij niet genoeg van de winst kreeg voor de films over zijn bedachte stripfiguur: Spiderman. In 2005 deed de rechter de uitspraak dat Lee gelijk had. Hij kreeg 10 miljoen euro van Marvel.

De medebedenker van het stripfiguur Spiderman is eerder dit jaar ook gestorven. De Amerikaanse stripauteur Steve Ditko is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was de medebedenker van de stripboekenseries Spiderman en Doctor Strange en werkte ook mee aan verhalen van de Hulk. Hij werd eerder dit jaar dood gevonden in zijn woning. Vermoedelijk was hij al een paar dagen daarvoor overleden.