29% van de Nederlanders is zeer vermoeid en 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten. De top 3 van stress veroorzakers zijn op nummer 1 werk, vervolgens geld en op nummer 3 staat gezondheid. We horen tegenwoordig veel over burn-outs en stress, maar oplossingen daarvoor blijven voor velen onbekend. Terwijl deze oplossingen er wél zijn.

De oplossing tegen stress is voor sommige mensen ‘mindfull’ leven. En dit hoeft helemaal niet zweverig te zijn, wat veel mensen wel denken. Mindfull leven betekent leven in het hier en nu. Veel mensen met burn-out klachten hebben moeite om in het hier en nu te leven. Ze kunnen niet ontspannen en voelen zich constant opgejaagd. Andere oplossingen voor een burn-out kunnen zijn sporten, een gezonde levensstijl, minder op de telefoon en meer ‘me-time’.

Voor veel mensen met een verhoogd stressniveau werkt yoga en meditatie goed op de lange termijn. Door meditatie verandert de structuur van de hersenen, wat ervoor zorgt dat je meer kan verwerken en dus uiteindelijk beter kan omgaan met stress. Tijdens yoga ben je veel bezig met ademhalingsoefeningen, die zorgen er weer voor dat de hartslag daalt en je lichaam dus meer ontspant.

Om een duidelijker beeld te krijgen wat mindfullness is en wat het kan doen voor mensen met een burn-out, spreekt de verslaggeefster Karlijn met Ria van den Boom. Zij is mindfullness coach. Ook spreekt Karlijn met Martine Kok, zij is yogadocent en heeft in het verleden ook te maken gehad met een burn-out. Yoga heeft haar veel opgeleverd om te leren hoe ze om kan gaan met stress. Zij zal uitleggen hoe dat is gegaan.