Meer dan 300.000 Congolese migranten zijn de afgelopen maanden naar Angola gegaan. De overheid, onder leiding van president João Lourenço, heeft besloten om hen terug te sturen. Het terugsturen van de migranten gaat gepaard met verschillende problemen.

Angola en Congo, twee exotische landen in centraal Afrika. Door hun geschiedenis kunnen beide landen het goed met elkaar vinden. In beide landen spelen de mijnbouwen een belangrijke rol. Zo zijn diamanten en mineralen belangrijke inkomstenbronnen. De afgelopen maanden zijn meer dan 300.000 Congolese migranten naar Angola gegaan. In deze grote groep bevinden zich zowel arbeidsmigranten als vluchtelingen.

Migranten zijn in Afrika al een lange tijd een probleem. Zo emigreren er niet alleen mensen buiten, maar ook binnen het Afrikaanse continent. Waar ze naartoe gaan verschilt enorm. Dit keer waren het migranten die uit het noorden van Congo  kwamen, dichtbij de noord Angolese grens. Hier bevinden zich de provincies Lunda-Sul, Lunda-Nort en Moxico. In deze gebieden zijn veel diamanten en mineralen te vinden. De overheid heeft opgemerkt dat de migranten deze pakken, dit kan op langer termijn gevolgen hebben voor de Angolese economie. De overheid heeft er daarom voor gekozen om rust en orde te brengen in deze gebieden.

De migranten die ook wel illegale migranten worden genoemd, zijn gedwongen het land te verlaten. Universitair docent Carolien Jacobs vertelt dat dit wellicht voor spanning kan zorgen tussen de twee buurlanden. “We zien dat het terugsturen van de migranten niet gepaard gaat zonder slag of stoot.” De heer Mbuta, bewoner van Angola zegt dat de migranten hun terugkeer niet zagen aankomen. Omdat het niet voor de eerste keer is dat mensen in grote getallen naar Angola gaan. Het komt zeker vaker voor, maar de nieuwe overheid is druk bezig om corruptie in het land tegen te gaan. Hierdoor worden ze teruggestuurd.”

De Angolese bevolking heeft er geen problemen met de migrantenstroom vertelt Mbuta. “De Angolese bevolking is erg vriendelijk. Congo is een land waar wij veel mee samenwerken, we worden ook wel “brother countries” genoemd. Het probleem speelt zich echt alleen in noord Angola af, want in Luanda wonen veel Congolese migranten. Die wij opgenomen hebben in onze samenleving.”

In het onderstaande fragment komt de heer Mbuta aan het woord. Hij woont in Angola en maakt de migratiestroom van dichtbij mee. Daarnaast vertelt universitair docent Carolien Jacobs hoe het kan dat de migratiestroom zich blijft herhalen.