In 2015 begon Emma Wagemans met het plaatsen van grappige sketches op Instagram. Binnen drie maanden tijd had ze zestigduizend volgers. Een jaar later liep dit zelf op naar honderdduizend volgers. “Destijds waren er nog niet veel comedy mensen op Instagram”, aldus Emma.

Eigenlijk is Emma begonnen met het delen van sketches op Instagram omdat ze wou beginnen met YouTube, dit was volgens haar toen nog te veel werk en kostte haar te veel tijd waardoor ze YouTube naar Instagram heeft verplaatst: “In die tijd had Instagram net de functie dat je een één minuut video’s kon plaatsen, daar ging ik gebruik van maken.”

Nu, bijna vijf jaar later, plaatst Emma geen sketches meer op Instagram. Ze heeft succesvol haar visagie opleiding afgerond bij Mieke Petiet en volgt nu een opleiding tot haarstylist. “Ik ben mijn Instagram een make-over aan het geven met onder andere make-up tutorials op z’n Emma’s”, vertelt ze enthausiast.

Instagram en ideaalbeeld
Emma vertelt dat ze ziet dat het ideaalbeeld steeds meer de overhand neemt op sociale media, en dus ook op Instagram: “Bikinifoto’s zijn helemaal mooi gladgestreken, lichamen zijn met FaceTune ietsjes geslonken. Dat is allemaal zo absurd”, vertelt Emma. De instagrammer laat zich daar niet door lijden door ook foto’s en video’s te posten zonder make-up.

Psycholge Mandy Boersma vertelt dat er tegenwoordig veel mensen verslaafd zijn aan sociale media: “Men wil up to date blijven van wat anderen doen en wat er gebeurd in de wereld. Men wil up to date blijven vanuit nieuwsgierigheid en de behoefte om controle te behouden.” Volgens de psychologe voelen mensen zich vaak gewaardeerd wanneer ze reacties en likes ontvangen bij het posten van een foto op bijvoorbeeld Instagram. Het werkt als ware als een ‘beloningssysteem’ legt de psychologe uit. “Op een gegeven moment zijn veertig likes niet meer genoeg en krijg je behoefte aan meer. Sommige mensen halen alles uit de kast voor de likes. Deze verslaving lijkt veel op een alcohol/drugsverslaving; in het begin is het minimale genoeg voor een fijn gevoel, maar men gaat naar steeds meer verlangen”, aldus Boersma.

Volgens Boersma kan sociale media even gevaarlijk zijn voor volwassenen als voor jongeren: “Wel denk ik dat jongeren een grotere kwetsbaarheid hebben voor de invloeden van sociale media. Tegenwoordig kan een kind meer ontwikkeld zijn op het gebied van social media, dan op emotioneel gebied. Hierdoor kunnen denkpatronen ontstaan door ervaringen die men opdoet uit de social media wereld, i.p.v. de ervaringen uit de fysieke wereld. Deze werelden kunnen enorm van elkaar verschillen.”

De positieve kanten van Instagram
Volgens psychologe Boersma zit er aan alles een negatieve en een positieve kant: “Een positief gevolg is dat jongeren (en ouderen) geïnspireerd kunnen worden. Als ik een foto op Instagram zie van iemand die op vakantie is, krijg ik de kriebels om ook op vakantie te gaan. Men kan op zo’n manier beïnvloedt worden dat ze meer uit het leven willen halen en dat is helemaal niet zo slecht.”

Verslaggever Hulya Akkurt ging langs bij Emma Wagemans om te kijken wat voor een invloed het plaatsen van de sketches vijf jaar geleden hebben gehad.
https://www.youtube.com/watch?v=yl7N6F6XCAE

Wegens privacyredenen is de naam van psychologe Mandy Boersma gefingeerd.